Previziunile din septembrie privind randamentele culturilor agricole ale Comisiei Europene sunt și mai pesimiste pentru România decât cele din august, notează economica.net.
Seceta și valurile de căldură au redus și mai mult potențialul de producție al culturilor de vară, astfel că analiștii au revizuit în minus, cu până la 14% față de prognoza din august, șapte culturi.
Raportat la anul trecut, doar la cartof ar putea fi randamente mai bune.
În timp ce în vestul Europei au predominat condiții meteorologice favorabile, temperaturile foarte ridicate din cea mai mare parte a Europei central-sudice și de est au avut un impact negativ asupra acumulării de biomasă și au scurtat perioada de umplere a bobului în cazul culturilor de vară.
În mari părți din România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Austria, aceste efecte au fost exacerbate de un deficit persistent de precipitații, se arată în prognoza din septembrie a Comisiei Europene care a revizuit în minus estimările de randament pentru România la șapte culturi.
Practic, din cele opt culturi analizate în raport, doar în cazul uneia nu s-au înregistrat revizuiri în minus.
Este vorba despre orzul de primăvară, pentru care analiștii Comisiei prognozează producții medii de 2,91 de tone la hectar, cu 14% peste media ultimilor cinci ani, dar cu 10% sub randamentul mediu de anul trecut.
Astfel, previziunile privind randamentul la porumb boabe și porumb verde au scăzut față de august cu 13% și respectiv 14% ceea ce înseamnă că, pentru porumb boabe (grain maize), analiștii estimează un randament de numai 3,33 tone la hectar, cu 29% sub randamentul din 2023 și cu 32% în minus față de media ultimilor cinci ani.
În cazul porumbului verde (green maize), randamentul estimat este de 18,3 tone la hectar, cu 14% sub nivelul de anul trecut și minus 24% raportat la media ultimilor cinci ani.
Conform revizuirii din septembrie, România ajunge să aibă cea mai drastică diminuare a randamentului coamparativ cu anul trecut din UE în cazul porumbului boabe și a treia cea mai semnificativă în cazul porumbului verde, după Ungaria și Estonia (minus 22%) și Bulgaria (minus 18%).
Având în vedere randamentul estimat și cele 2.259.000 hectare cultivate anul acesta cu porumb boabe, potrivit Ministerului Agriculturii, reiese o producție totală de 7,5 milioane de tone, față de 8,5 milioane de tine anul trecut.
Există însă prognoze și mai puțin optimiste.
Asociația europeană a comerțului cu cereale, COCERAL, estimează pentru România puțin peste 7 milioane de tone de porumb, cu 1,49 de milioane de tone mai puțin decât anul trecut.
Fermierii care au pariat pe floarea-soarelui ar putea obține un randament mediu de 1,74 de tone la hectar, cu 6% sub nivelul din 2023 și cu 21% mai puțin decât media ultimilor cinci ani.
Din informațiile transmise Economica de MADR, România a cultivat anul acesta 1,33 de milioane de hectare cu floarea-soarelui, față de puțin peste 1 milion de hectare anul trecut, ceea ce înseamnă că producția totală ar putea fi superioară, de 2,3 milioane de tone, față de 2 milioane de tone.
Și producțiile medii de sfeclă de zahăr au fost revizuite în minus cu 13% față de august, până la 29,9 tone la hectar. Înseamnă o diminuare de 10% față de anul trecut și de 18% față de media ultimilor cinci ani, fiind cea mai mare scădere dintre statele membre.
Totodată, a fost revizuit cu 7% în minus și randamentul mediu la soia. Conform noii prognoze, fermierii ar obține, în medie, 1,83 de tone la hectar, cu 15% mai puțin decât anul trecut și 17% sub media ultimilor cinci ani.
România a cultivat anul acesta, din datele MADR, 154.800 de hectare de soia, mai mult decât cele 141.000 de hectare din 2023, însă producția va fi mai slabă, de aproximativ 283.300 de tone față de 300.000 anul trecut.
Și mazăre (în câmp) se va face anul acesta mai puțină, conform prognozei CE din septembrie în care randamentul mediu a fost revizuit în minus cu 3% până la 1,43 de tone la hectar, însemnând o scădere cu 14% față de anul trecut ș cu 17% față de media ultimilor cinci ani.
Nu în ultimul rând, randamentul mediu la cartof s-a diminuat cu 2% față de prognoza din august, fermierii mizând pe o producție medie de 14,5 tone la hectar, superioară față de anul trecut (plus 3%), dar sub media ultimilor cinci ani (minus 7%)
Cât despre orez, CE nu a oferit o prognoză în august, dar estimările din septembrie indică un minus de 20% față de anul trecut și de 7% raportat la media ultimilor cinci ani, până la 4,19 tone la hectar.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.