5.2 C
București
marți, 3 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBuzău: Unsprezece focare de pestă porcină în trei comune; zeci de animale...

Buzău: Unsprezece focare de pestă porcină în trei comune; zeci de animale au fost sacrificate

Zeci de porci au fost ucişi în trei comune din judeţul Buzău, după ce inspectorii sanitar veterinari au identificat 11 focare de pestă porcină africană, datele anchetei evidenţiind ca principal vector de îmbolnăvire prezenţa porcilor mistreţi.

Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău, focarele au fost identificate în mai multe gospodării din comunele Cernăteşti, Zărneşti şi Puieşti.

„La această dată sunt identificate 11 focare de pestă porcină pe raza judeţului Buzău, fiind cantonate în trei comune, Cernăteşti, Zărneşti şi Puieşti, fiind afectate 52 de capete suine, din care trei au fost identificate moarte până la sosirea echipajelor din cadrul DSVSA, iar pentru 49 a fost dispusă uciderea acestora şi ecarisarea cadavrelor prin grija unităţilor administrativ-teritoriale.

Toate focarele sunt în exploataţii nonprofesionale”, a declarat, purtătorul de cuvânt al DSVSA, Iulian Moca.

Virusul pestei porcine africane ar fi fost transmis animalelor domestice de către porcii mistreţi.

„Din primele date, cel puţin în urma anchetei de la Cernăteşti, se pare că este o legătură de cauzalitate cu porcii mistreţi găsiţi în zona deţinătorilor de animalelor. Vectorul principal ar fi porcul mistreţ, precum şi nerespectarea normelor sanitar-veterinare referitoare la biosecuritate.

Facem apel la proprietarii de animale că fără implicarea din partea dânşilor nu putem limita extinderea focarelor de pestă porcină, cel puţin la nivelul judeţului. Au fost impuse măsuri şi s-a limitat mişcarea tuturor porcinelor şi suplimentar la celelalte specii, numai cu acordul DSVSA”, a mai Iulian Moca.

‹ adv ›

DSVSA Buzău anunţă limitări şi în privinţa transportului ovinelor şi caprinelor ţinând cont de pesta micilor rumegătoare identificată pe teritoriul României.

La nivelul judeţului nu au existat suspiciuni până la această dată cu privire la apariţia bolii, dar autorităţile fac apel către toţi crescătorii să nu achiziţioneze animale din surse necertificate sanitar-veterinar.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Mergeți naibi cu prostiile voastre asta este scopul sa terminați tot ce este în România la directiva uniunii europene si oculta mondială sa terminați porci vaci oii și păsări sa depindem de care preparata în laboratore. Nu exista peste porcina nu exista aviara la păsări nu exista la oii boala micilor rumegatoate. Plus de asta ați trecut si la oameni cu covid
    Va plătește bine oculta mondiala sa ne puiati capul cu minciunile voastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Două focare de pestă porcină africană descoperite în judeţul Buzău, 40 de porci sacrificaţi

Aproximativ 40 de porci au fost sacrificaţi după ce,...
‹ adv ›

Pesta porcină africană blochează exporturile de carne din România către Marea Britanie și SUA

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine...

Un nou focar de pestă porcină africană în Olt

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Olt la începutul săptămânii, a transmis Direcția Sanitar Veterinară și...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole