24.2 C
București
vineri, 13 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce crapă morcovii și alte rădăcinoase. Cauze și prevenire

De ce crapă morcovii și alte rădăcinoase. Cauze și prevenire

Când legumele rădăcinoase sunt recoltate, uneori se constată că s-au crăpat, ceea ce face ca o mare parte din culturi să fie inutilizabilă. În acest articol discutăm de ce crapă morcovii și alte rădăcinoase.

Ce este crăparea rădăcinilor?

Crăparea rădăcinilor este o tulburare cauzată, de obicei, de fluctuațiile mari ale nivelului de umiditate în timpul sezonului de creștere. Sfecla roșie, morcovii, păstârnacul, ridichile și alte culturi rădăcinoase pot fi afectate.

Când se recoltează, rădăcina legumei va prezenta următoarele:

‹ adv ›
  • Pulpa rizocarpilor este crăpată sau adânc despicată.
  • Crăpăturile se extind longitudinal, de obicei începând de la partea superioară a rădăcinii și pot fi adânci.
  • Inițial, restul rădăcinii pare sănătoasă, dar crăparea poate duce la infecții secundare, cum ar fi putregaiurile bacteriene, care fac rădăcinile moi și necomestibile.

De ce crapă rădăcinile la morcov și alte rădăcinoase?

de ce crapă morcovii și alte radacinoase
Sursă: gardenerspath.com

Un aport neregulat de apă, cum ar fi precipitațiile abundente după perioade lungi de secetă, este cauza principală a crăpării.

În aceste condiții, rădăcinile absorb brusc o cantitate mare de apă și trec printr-o creștere rapidă pe care structura lor nu o poate susține. Un fenomen similar apare la multe fructe.

Morcovii sunt cei mai predispuși la crăpare, soiurile cu rizocarpi mai mari fiind mai afectate decât cele cu rizocarpi mici, deoarece pot absorbi mai multă apă.

Deteriorarea apare în principal vara, dar deseori nu este descoperită până la recoltare. Ocazional, crăparea poate apărea la recoltare dacă rădăcinile au absorbit recent un exces brusc de apă după o perioadă de secetă.

Fertilizarea excesivă cu azot și fluctuațiile de temperatură pot avea, de asemenea, un impact asupra crăpării, iar unele rădăcini sunt crăpate de înghețuri.

Important! Un aport ridicat de azot favorizează și sensibilitatea la boli precum putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) și la dăunători precum afidele.

Virusurile transmise de afide la morcovi pot provoca despicarea completă a rădăcinilor.

Protecția cu plasă transparentă sau alte metode cunoscute sub numele de capace pentru culturi, plasate peste sau în jurul plantelor, accelerând creșterea și protejând împotriva vremii și dăunătorilor.

Crăparea rădăcinilor – control

Crăparea rădăcinilor poate fi redusă în mai multe moduri:

  • Îmbunătățiți solurile din grădină în timp, oferind mult material organic bine descompus pentru a crește capacitatea solului de a reține apa. Morcovii nu se plantează de obicei pe sol proaspăt fertilizat cu îngrășăminte organice; în schimb, îngrășați solul din toamnă sau înainte de cultura anterioară.
  • Udați regulat pentru a asigura o creștere constantă, mai ales pe soluri nisipoase sau calcaroase care nu rețin bine umiditatea. În vreme uscată, udați culturile complet la fiecare două săptămâni la început, apoi săptămânal pe măsură ce rădăcinile se apropie de maturitate.
  • Dacă această problemă apare frecvent, căutați soiuri care sunt vândute ca fiind rezistente la crăpare.
  • Îndepărtați rădăcinile afectate imediat ce bănuiți problema, pentru a folosi pulpa înainte de a se instala putregaiurile.
  • Recoltați sfecla, morcovii și alte rădăcini mai puțin rezistente înainte de primele înghețuri din toamnă.

Nu există tratamente chimice disponibile pentru această problemă.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

INS: Efectivele de porcine ale României, în creştere cu 0,5%, la data de 1 mai 2024

Efectivele de porcine existente la 1 mai 2024 au...
‹ adv ›

MAE condamnă atacul rus al unei nave comerciale cu cereale în Marea Neagră

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite condamnarea fermă a atacului forţelor armate ruse împotriva unei nave comerciale, care transporta cereale...

O rachetă rusească a lovit în Marea Neagră o navă cu cereale în apropierea României, afirmă oficiali ucraineni

O rachetă rusească a lovit în Marea Neagră o navă comercială care transporta cereale din Ucraina către Egipt, fără...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole