29.5 C
București
vineri, 13 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleControlul dăunătorilor în livezi de cireș, vișin, prun și cais eco

Controlul dăunătorilor în livezi de cireș, vișin, prun și cais eco

Cei cinci principali dăunători ai speciilor sâmburoase sunt: musculița cu aripi pătate (Drosophila suzukii), musca cireșelor (Rhagoletis cerasi), acarienii, inclusiv acarianul roșu al pomilor (Panonychus ulmi) și acarianul roșu comun (Tetranychus urticae), păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi) și viermele prunelor (Grapholita funebrana). 

Musculița cu aripi pătate (Drosophila suzukii)

Până în 2024, la noi în țară, acest dăunător a provocat pagube minore, dar există riscul ca situația să se agraveze, având în vedere impactul său în alte țări din UE.

Identificarea musculiței cu aripi pătate se face prin cele două pete întunecate pe aripile masculilor și ovipozitorul mare al femelelor, care pot perfora fructele.

‹ adv ›

Măsurile de combatere includ monitorizarea cu capcane, întreținerea unui mediu uscat în livezi, utilizarea plasei anti-insecte și aplicarea de kaolin (provoacă pete) sau spinosad.

Musca cireșelor (Rhagoletis cerasi)

Musca cireșelor atacă cireșele și vișinele, fiind activă de la sfârșitul lunii mai până la începutul lunii iunie. Musca depune ouă în fructe, iar larvele eclozate se hrănesc cu pulpa, provocând daune severe.

Combaterea include utilizarea capcanelor galbene pentru monitorizare, acoperirea solului cu plasă pentru a preveni dezvoltarea pupelor și aplicarea de ciuperci entomopatogene sau Bacillus thuringiensis var. Kurstaki.

Citiți mai multe despre Musca cireșelor – monitorizare și combatere.

Acarienii (Panonychus ulmi și Tetranychus urticae)

Acești acarieni atacă frunzele, consumând clorofila și provocând decolorarea acestora. Inspecția vizuală frecventă și promovarea acarienilor prădători sunt esențiale pentru control.

Măsurile preventive includ crearea unui echilibru natural între dăunători și prădători și asigurarea unor condiții optime de creștere pentru plante.

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

Păduchele negru al cireșului suge seva din muguri și frunze, provocând deformări grave și favorizând apariția fumaginei. Migrarea păduchelui poate fi monitorizată prin inspecția frunzelor și a mugurilor.

Combaterea se face prin aplicarea de ulei de parafină, piretrin și ulei de Neem, precum și prin promovarea insectelor benefice care se hrănesc cu afide.

Viermele prunelor (Grapholita funebrana)

Adulții depun ouă pe frunzele și lăstarii prunilor, iar larvele se hrănesc cu pulpa fructelor, provocând daune semnificative.

Combaterea include monitorizarea cu capcane feromonale, dezorientarea feromonală și aplicarea de Bacillus thuringiensis var. kurstaki sau spinosad. Acoperirea plantațiilor cu plasă anti-insecte este, de asemenea, eficientă, dar costisitoare.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Afide la pomi – recomandări la combaterea eco și chimică

Afidele, numite popular și păduchi de plante, sunt reprezentate...
‹ adv ›

Problema „păduchele lânos” – rezultatul utilizării excesive a pesticidelor, distrugerii entomofaunei utile

Păduchele lânos (Eriosoma lanigerum) este unul din cei mai periculoși dăunători ai mărului, ce, în ultimii ani, înregistrează o...

Rosellina necatrix – putregaiul alb al rădăcinilor, un pericol pentru livezi

Rosellinia necatrix este un fung care atacă sistemul radicular al pomilor și nu numai, producând boala numită „putregaiul alb...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole