O expoziţie unicat de struguri de masă şi pentru vin, din peste 50 de soiuri nobile, alături de butaşii lor în ghivece, va fi organizată în scop educativ vineri şi sâmbătă, în perioada 30 – 31 august, în comuna Sânmartin.
Acesta a precizat că deşi sunt o societate comercială, şi-au dorit, de la bun început, să facă mai mult decât comerţ, prin diferite activităţi educative gratuite: cursuri de legumicultură ecologică, cursuri de tăieri la pomi şi viţă-de-vie, cursuri de introducere în cultura vinului.
În acest context, Expo struguri 2024 are loc într-un parteneriat public-privat dintre Facultatea de Protecţia Mediului – Departamentul Agricultură şi Horticultură, Asociaţia pentru Cultura şi Civilizaţia Vinului Millesime şi compania bihoreană Danvert, prin Daniel Boţa.
Specialiştii de la Danvert vor oferi pe parcursul celor două zile degustări gratuite de struguri şi must, precum şi informaţiile necesare micului producător interesat să cultive soiuri nobile.
De altfel, ei oferă micilor producători din Bihor tot ce au nevoie, de la material săditor pentru horticultură până la tehnologie şi consultanţă.
Deşi la bază legumicultor, profesorul Mihai Cărbunar este şi, de câţiva ani, şi cultivator de struguri în solar, în sistem ecologic. El a precizat că expoziţia aduce plus-valoare pe piaţa locală a fructelor, fiind un demers benefic, în al patrulea an, pentru a dezvolta tradiţia cultivării strugurilor de masă în Bihor.
Cele două zile ale expoziţiei vor avea program între orele 8 şi 20, la sediul Danvert din Sânmartin, unde va fi amenajat un spaţiu acoperit. Vor fi degustate soiuri cu identitate, soiuri speciale şi unicat (care nu se găsesc în alte regiuni), precum soiul Bakator, puţin răspândit în lume, dar specific zonei Crişana.
Cele peste 50 de soiuri de struguri ce vor fi oferite pentru degustare vor fi aduse majoritatea din Ungaria, de la un partener ce deţine o colecţie de soiuri, împreună cu butaşii lor. Puţină lume ştie, afirmă Mihai Cărbunar, că viţa-de-vie se poate cultiva şi vara, nu numai primăvara.
Printre soiurile de masă, care „merg” foarte bine în judeţ, se vor găsi unele cu nume frumoase şi gusturi alese precum Eva, Comoara Panoniei, Muscatul de august, Italia, Afuz Ali, Victoria, iar din cele pentru vin, renumitele Fetească albă, Fetească regală, Fetească neagră, Traminer, Pinot Gris, alături de unele soiuri apirene (fără sâmburi) cum ar fi Sultanina, Jupiter, Regina Saba.
Strugurii de masă, un domeniu deficitar în judeţ, pot constitui o afacere profitabilă, a subliniat Dorin Popa, cu până la 20 de tone pe hectar, începând cu soiurile extratimpurii, coapte în iulie, până la cele care se coc la finele lunii septembrie, precum Italia, Moldova, ce pot fi păstraţi până la Paşti.
Afacerile ar fi, de asemenea, foarte bune dacă s-ar cultiva în solar, ecologic, un trend din ce în ce mai apreciat de consumatorii educaţi.
Această nouă ediţie a evenimentului are loc la solicitările clienţilor care au vizitat în ultimii trei ani expoziţia de struguri. Peste 2000 de persoane au trecut, anul trecut, pragul expoziţiei.
Organizatorii şi-au manifestat speranţa să introducă acest eveniment în portofoliul oraşului şi al judeţului, prin implicarea administraţiilor locale şi judeţene.
Potrivit oenologului Dorin Popa, pentru firma organizatoare este un efort deosebit, pe care îl depun cu succes în fiecare an.
Din cele peste 50 de soiuri de struguri, vor fi selectate 10 soiuri pentru care se va organiza în paralel două jurizări. Una va fi a specialiştilor în horticultură şi cealaltă, a reprezentanţilor presei.
Ambele jurizări se vor face după aceleaşi criterii, după o grilă care urmăreşte caracteristici ce ţin de aspect şi gust.