27.4 C
București
vineri, 6 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBihor: Expoziţie de struguri, din peste 50 de soiuri nobile, în comuna...

Bihor: Expoziţie de struguri, din peste 50 de soiuri nobile, în comuna Sânmartin

O expoziţie unicat de struguri de masă şi pentru vin, din peste 50 de soiuri nobile, alături de butaşii lor în ghivece, va fi organizată în scop educativ vineri şi sâmbătă, în perioada 30 – 31 august, în comuna Sânmartin.

„Noi asta dorim, de fapt, să aducem în contact direct clientul consumator, strugurele şi butaşul de viţă-de-vie, cu posibilitatea de a gusta pe loc strugurele produs.

Fără alte poveşti. E un altfel de eveniment, unul tangibil, concret, în care fiecare să aleagă ce soi de strugure e mai potrivit pentru personalitatea lui”, a declarat, în conferinţă de presă, organizatorul Daniel Boţa, alături de partenerii evenimentului.

Acesta a precizat că deşi sunt o societate comercială, şi-au dorit, de la bun început, să facă mai mult decât comerţ, prin diferite activităţi educative gratuite: cursuri de legumicultură ecologică, cursuri de tăieri la pomi şi viţă-de-vie, cursuri de introducere în cultura vinului.

„Ne propunem să facem educaţie în rândul consumatorilor atât în mod individual, prin noi, cât şi prin diferite parteneriate.

În acest domeniu al educaţiei avem profesori şi mentori de calitate şi trebuie să profităm de cunoştinţele şi experienţa lor. În acest fel vom face o adevărată educaţie pentru sănătate”, a menţionat Daniel Boţa.

În acest context, Expo struguri 2024 are loc într-un parteneriat public-privat dintre Facultatea de Protecţia Mediului – Departamentul Agricultură şi Horticultură, Asociaţia pentru Cultura şi Civilizaţia Vinului Millesime şi compania bihoreană Danvert, prin Daniel Boţa.

‹ adv ›

Specialiştii de la Danvert vor oferi pe parcursul celor două zile degustări gratuite de struguri şi must, precum şi informaţiile necesare micului producător interesat să cultive soiuri nobile.

De altfel, ei oferă micilor producători din Bihor tot ce au nevoie, de la material săditor pentru horticultură până la tehnologie şi consultanţă.

„Pentru Oradea şi pentru Bihor este un lucru foarte important să avem asemenea iniţiative. Este singurul eveniment dedicat acestui produs de excepţie – strugurii, atât de masă, cât şi de vin.

Mai ales pentru copii şi tineri este de mare folos să vadă şi să cunoască diferenţa între strugurii de masă şi cei de vin, comparativ cu strugurii hibrizi. E nevoie de un pic de cultură în acest domeniu”, a precizat preşedintele asociaţiei, Dorin Popa, alături de universitarii Ioana Borza şi Mihai Cărbunar.

Deşi la bază legumicultor, profesorul Mihai Cărbunar este şi, de câţiva ani, şi cultivator de struguri în solar, în sistem ecologic. El a precizat că expoziţia aduce plus-valoare pe piaţa locală a fructelor, fiind un demers benefic, în al patrulea an, pentru a dezvolta tradiţia cultivării strugurilor de masă în Bihor.

„La noi, comparativ cu alte zone ale ţării, mai există încă foarte multă vie hibridă. Va trebui să educăm mai mult consumatorul şi cultivatorul să înlocuim aceste soiuri care nu sunt de calitate, cu unele nobile. În această expoziţie li se vor prezenta care sunt posibilităţile de a-şi alege pentru fiecare zonă cele mai adecvate soiuri.

Vreau să vă spun am rezultate foarte bune cu strugurii de masă în solar, încă din luna iulie până în octombrie. Cred că Bihorul are potenţial şi pentru strugurii de masă, ca să ieşim pe piaţă cu produs local de Bihor. Avem doar soiul Chasselas, în rest piaţa e plină cu struguri de import sau din alte zone ale ţării. Ar fi păcat să nu beneficiem şi noi de strugurii de masă, produşi local”, a afirmat Mihai Cărbunar.

Cele două zile ale expoziţiei vor avea program între orele 8 şi 20, la sediul Danvert din Sânmartin, unde va fi amenajat un spaţiu acoperit. Vor fi degustate soiuri cu identitate, soiuri speciale şi unicat (care nu se găsesc în alte regiuni), precum soiul Bakator, puţin răspândit în lume, dar specific zonei Crişana.

Cele peste 50 de soiuri de struguri ce vor fi oferite pentru degustare vor fi aduse majoritatea din Ungaria, de la un partener ce deţine o colecţie de soiuri, împreună cu butaşii lor. Puţină lume ştie, afirmă Mihai Cărbunar, că viţa-de-vie se poate cultiva şi vara, nu numai primăvara.

Printre soiurile de masă, care „merg” foarte bine în judeţ, se vor găsi unele cu nume frumoase şi gusturi alese precum Eva, Comoara Panoniei, Muscatul de august, Italia, Afuz Ali, Victoria, iar din cele pentru vin, renumitele Fetească albă, Fetească regală, Fetească neagră, Traminer, Pinot Gris, alături de unele soiuri apirene (fără sâmburi) cum ar fi Sultanina, Jupiter, Regina Saba.

„Diferenţa dintre strugurii de masă şi de vin este crocanţa. Când te uiţi la un strugure de masă, el trebuie să fie cu boaba mult mai mare, mult mai crocant, cu puţine seminţe, un echilibru între aciditate şi dulceaţă”, a precizat oenologul Dorin Popa.

Strugurii de masă, un domeniu deficitar în judeţ, pot constitui o afacere profitabilă, a subliniat Dorin Popa, cu până la 20 de tone pe hectar, începând cu soiurile extratimpurii, coapte în iulie, până la cele care se coc la finele lunii septembrie, precum Italia, Moldova, ce pot fi păstraţi până la Paşti.

Afacerile ar fi, de asemenea, foarte bune dacă s-ar cultiva în solar, ecologic, un trend din ce în ce mai apreciat de consumatorii educaţi.

Această nouă ediţie a evenimentului are loc la solicitările clienţilor care au vizitat în ultimii trei ani expoziţia de struguri. Peste 2000 de persoane au trecut, anul trecut, pragul expoziţiei.

Organizatorii şi-au manifestat speranţa să introducă acest eveniment în portofoliul oraşului şi al judeţului, prin implicarea administraţiilor locale şi judeţene.

Potrivit oenologului Dorin Popa, pentru firma organizatoare este un efort deosebit, pe care îl depun cu succes în fiecare an.

„Am avea nevoie de mai multe asemenea persoane care să îşi asume educarea comunităţii din toate punctele de vedere. Deocamdată, evenimentul are loc pe bugetul Danvert şi pe muncă patriotică. E de bine şi voluntariatul, dar trebuie să se implice şi alte instituţii pentru educarea şi protejarea consumatorului. Ne dorim o strategie pe termen scurt, mediu şi lung pentru produse curate din Bihor pentru bihoreni”, a subliniat Dorin Popa.

Din cele peste 50 de soiuri de struguri, vor fi selectate 10 soiuri pentru care se va organiza în paralel două jurizări. Una va fi a specialiştilor în horticultură şi cealaltă, a reprezentanţilor presei.

Ambele jurizări se vor face după aceleaşi criterii, după o grilă care urmăreşte caracteristici ce ţin de aspect şi gust. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ziua Porumbului 2024 – discuții despre provocările climatice la Orezu

Pe 11 septembrie 2024, la ferma Elsit din Orezu,...
‹ adv ›

Franța va găzdui, la început de octombrie, cel mai mare târg european dedicat creșterii animalelor

În perioada 1-4 octombrie 2024, Clermont-Ferrand, Franța, va găzdui cea de-a 33-a ediție a Sommet de l’Élevage, unul dintre...

Agromalim 2024: 300 de expozanți și peste 20.000 de vizitatori așteptați la ediția din acest an

Aproximativ 300 de producători, importatori şi profesionişti din industriile agricolă, alimentară şi a ambalajelor şi-au anunţat prezenţa la Târgul...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole