„Este un an catastrofal”, spune Mickael Isambert, apicultor în centrul Franţei, care a pierdut 70% din recolta de miere şi a fost nevoit să îşi hrănească familiile de albine pentru ca ele să supravieţuiască unei primăveri ploioase şi reci, informează AFP.
Pe întreg teritoriul Franţei, apicultorii se plâng de un „an negru”, cu o scădere a producţiei de miere de primăvară, de până la 80% şi, în unele cazuri, de albine moarte de foame.
La Saint-Ours-les-Roches, centrul Franţei, într-un an normal, un stup de albine produce aproximativ 15 kilograme de miere.
Această situaţie este una generalizată.
Henri Clément îşi evaluează propriile pierderi la aproape 50% dar precizează că „este prea devreme să vorbim de un bilanţ global”.
Aceste dificultăţi intervin după protestele apicultorilor de la începutul anului, împotriva „concurenţei incorecte” a mierii din străinătate, care a obligat guvernul de la Paris să deblocheze un ajutor de cinci milioane de euro.
Apicultorii francezi au denunţat problemele cu care se confruntă în a-şi comercializa produsele şi acumularea stocurilor.
Christian Pons, preşedinte la Unaf şi apicultor la Hérault (sudul Franţei), vorbeşte şi el de un „an negru” pentru apicultura franceză, după mai multe sezoane caniculare sau perioade de îngheţ târziu.
În medie, francezii consumă în fiecare an 45.000 de tone de miere, dintre care aproximativ 20.000 de tone sunt produse în Franţa, potrivit sindicatului agricol Confédération paysanne.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.