24.8 C
București
joi, 12 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAFP: Febra catarală ovină se extinde rapid în Franţa; 190 de focare...

AFP: Febra catarală ovină se extinde rapid în Franţa; 190 de focare confirmate

Numărul focarelor de febră catarală ovină (FCO) s-a cvadruplat în Franţa în ultimele opt zile, cu 190 de focare confirmate la data de 22 august în departamentele din nordul ţării, informează AFP.

„Ne confruntăm cu o explozie a numărului de cazuri, însă în continuare în apropierea primelor focare într-o zonă care se extinde uşor”, a informat vineri Ministerul Agriculturii de la Paris.

Zece departamente din nodul Franţei sunt în prezent afectate de febra catarală ovină, o boală virală necontagioasă a rumegătoarelor, în special a ovinelor: Aisne, Ardennes, Haute-Marne, Marne, Meurthe-et-Moselle, Meuse, Moselle, Nord, Oise, Pas-de-Calais.

În precedentul bilanţ, publicat la data de 14 august, se vorbea de 41 de focare confirmate de febră catarală ovină.

‹ adv ›

Ritmul de propagare a FCO, denumită şi „boala limbii albastre”, accelerează şi în alte ţări din Europa, precum Germania, Ţările de Jos şi Belgia.

Vaccinarea împotriva acestei maladii, care nu este transmisibilă la om, a început însă prea târziu, potrivit Federaţiei Naţionale de Ovine (FNO) din Franţa.

„Suntem într-o fază de explozie. Am fi putut începe vaccinarea cu o lună mai devreme pentru a avea imunitate înainte de vârful pandemiei”, a apreciat Emmanuel Fontaine, responsabil de politici sanitare în cadrul FNO.

„Cerem vaccinuri încă din octombrie!”, spune Bruno Miser, crescător de oi în regiunea Ardeni.

De două zile acesta îşi vaccinează turma de oi, din care o parte sunt deja bolnave, şi se aşteaptă să adune cadavrele cu lopata în zilele următoare.

Pe fondul accelerării ritmului de propagare, Guvernul de la Paris afirmă că urmăreşte cu atenţie problemele crescătorilor şi că „nu exclude nimic”, fără a face însă noi comenzi de vaccinuri.

Ministerul francez al Agriculturii recunoaşte că s-a acţionat cu încetineală în prima fază de vaccinare, însă afirmă că, în Franţa, campania de vaccinare a demarat înainte de venirea primelor cazuri.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

APIA finalizează plățile pentru rentierii agricoli: 31,56 mln de lei autorizați

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat...

Buzău: Unsprezece focare de pestă porcină în trei comune; zeci de animale au fost sacrificate

Zeci de porci au fost ucişi în trei comune din judeţul Buzău, după ce inspectorii sanitar veterinari au identificat...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole