Culturile de porumb din România sunt supuse unui stres semnificativ în acest an, cu indicatori de stres termic și de umiditate care prezintă tendințe îngrijorătoare, a declarat Gabriel Razi, HARVISTA în cadrul evenimentului Trend&Hedge Club, notează ASAP Agri.
Astfel, în România se așteaptă o recoltă de porumb cu 30% mai mică decât anul trecut, iar productivitatea poate scădea în unele locuri până la 1 t/ha.
Problema principală din acest an este stresul termic, care, începând de la mijlocul lunii iunie, a scos umiditatea din sol mai rapid decât de obicei.
În iulie, temperatura a crescut până la 40 de grade în timpul perioadei critice de polenizare a porumbului, iar această căldură extremă a devenit și mai agresivă în august.
Potrivit lui, recolta de porumb din România în 2024 este estimată la 7,7 milioane de tone, cu 30% mai puțin decât anul trecut. Într-un an obișnuit, România recoltează aproximativ 12 milioane de tone de porumb. Importurile ar putea crește până la 730 de mii de tone, comparativ cu 380 de mii de tone anul trecut.
Exportul de porumb din România ar putea scădea semnificativ, ajungând doar la 2,2 milioane de tone, comparativ cu 4,4 milioane de tone anul trecut.
Între timp, se așteaptă ca Europa de Vest să aibă o ofertă suficientă de porumb datorită ploilor din această vară, iar țări precum Spania probabil vor cumpăra porumb din Franța, Brazilia, Argentina sau SUA.
Amintim că, recolta de floarea-soarelui și porumb din Bulgaria ar putea fi cea mai proastă din 2012 până în prezent.
Analiștii USDA, în raportul lor din august, au redus prognoza de producție de porumb în Ucraina pentru anul 2024/25 cu o jumătate de milion de tone, la 27,2 milioane de tone.