19.8 C
București
miercuri, 11 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleEstimare: Prognoza de porumb din România - cu 30% mai mică decât...

Estimare: Prognoza de porumb din România – cu 30% mai mică decât anul trecut

Culturile de porumb din România sunt supuse unui stres semnificativ în acest an, cu indicatori de stres termic și de umiditate care prezintă tendințe îngrijorătoare, a declarat Gabriel Razi, HARVISTA în cadrul evenimentului Trend&Hedge Club, notează ASAP Agri.

Astfel, în România se așteaptă o recoltă de porumb cu 30% mai mică decât anul trecut, iar productivitatea poate scădea în unele locuri până la 1 t/ha.

Problema principală din acest an este stresul termic, care, începând de la mijlocul lunii iunie, a scos umiditatea din sol mai rapid decât de obicei.

‹ adv ›

În iulie, temperatura a crescut până la 40 de grade în timpul perioadei critice de polenizare a porumbului, iar această căldură extremă a devenit și mai agresivă în august.

„În iunie, culturile arătau promițător, iar agricultorii erau optimiști cu privire la o recoltă bună. Totuși, căldura intensă și seceta din iulie și august au dus la o afectare rapidă a stării culturilor de porumb.

În mare parte, se raportează că randamentul este cuprins între 2 și 4 t/ha pentru terenurile irigate și sub 1 t/ha pentru terenurile neirigate, ceea ce este mult sub randamentul obișnuit din România. Cele mai bune recolte sunt așteptate în regiunile de vest și centru ale României, care încă pot contribui la piață”, a adăugat vorbitorul.

Potrivit lui, recolta de porumb din România în 2024 este estimată la 7,7 milioane de tone, cu 30% mai puțin decât anul trecut. Într-un an obișnuit, România recoltează aproximativ 12 milioane de tone de porumb. Importurile ar putea crește până la 730 de mii de tone, comparativ cu 380 de mii de tone anul trecut.

„A apărut o tendință neobișnuită: consumatorii interni plătesc cu 40-50 de euro/tonă mai mult decât cumpărătorii din portul Constanța. Totuși, această primă poate să nu dureze pe tot parcursul sezonului, deoarece România poate completa recolta mai mică de porumb cu importuri din țări precum Serbia”, a spus Razi.

Exportul de porumb din România ar putea scădea semnificativ, ajungând doar la 2,2 milioane de tone, comparativ cu 4,4 milioane de tone anul trecut.

Între timp, se așteaptă ca Europa de Vest să aibă o ofertă suficientă de porumb datorită ploilor din această vară, iar țări precum Spania probabil vor cumpăra porumb din Franța, Brazilia, Argentina sau SUA.

Amintim că, recolta de floarea-soarelui și porumb din Bulgaria ar putea fi cea mai proastă din 2012 până în prezent.

Analiștii USDA, în raportul lor din august, au redus prognoza de producție de porumb în Ucraina pentru anul 2024/25 cu o jumătate de milion de tone, la 27,2 milioane de tone.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Cod galben de ploi torenţiale în 20 de judeţe şi în Bucureşti

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o...
‹ adv ›

INHGA: Cod portocaliu de viituri pe râurile din judeţul Constanţa, până miercuri după-amiaza

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenţionare Cod portocaliu de inundaţii, valabilă...

De ce crapă morcovii și alte rădăcinoase. Cauze și prevenire

Când legumele rădăcinoase sunt recoltate, uneori se constată că s-au crăpat, ceea ce face ca o mare parte din...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole