Cele mai reprezentative crame bihorene au participat miercuri seară, în premieră, la o degustare în aer liber cu vinuri exclusiv produse în judeţ, evenimentul cu intrare gratuită, organizat de Asociaţia pentru cultura şi civilizaţia vinului Millésime, având loc în parcul Muzeului Ţării Crişurilor.
Un rol important în obţinerea unor asemenea rezultate îl are şi activitatea continuă a acestei asociaţii, înfiinţată în anul 2010, dedicată culturii şi civilizaţiei vinului, educării consumatorilor şi promovării vinului românesc.
Membrii asociaţiei se întâlnesc de cel puţin două ori pe lună pentru a împărtăşi experienţe, a învăţa de la specialişti, a degusta cele mai noi vinuri şi pentru a afla poveştile ce stau în spatele creaţiilor enologice.
Poveştile unor asemenea creaţii au fost destăinuite şi în cursul degustării de miercuri seară, la care au fost invitate şase crame bihorene: Rittner Vinarium, Crama Szőnyi László, Crama Corbuţ, toate trei din zona Diosig, Crama Dextra din Sâniob, Crama Familia Darabonţ din Biharia şi Domeniile Creţ de la Marghita.
În capitala vinului de pe Valea Ierului, comuna Diosig, Crama Rittner Vinarium reprezintă prima plantaţie prin reconversie din Bihor.
Proprietarul Rittner Tibor are o vechime de peste 15 ani în domeniul viticulturii, un masterat în oenologie, numeroase premii naţionale şi internaţionale şi este de mai multe ori deţinător al titlului de vinificatorul anului din Bihor, .
Înconjurat de mai multe doamne care au ţinut să deguste vinul Bakator, cu aromă de iasomie, oenologul a menţionat că Diosigul a devenit celebru, în vremuri de mult apuse, datorită acestui vin, promovat în fostul imperiu austro-ungar de către contele Zichy.
Era un vin foarte apreciat de Casa Regală de Habsburg, considerat un vin-desert, datorită gustului său dulce. Readus la viaţă prin noile culturi, continuă astfel tradiţia locului.
Povestea cramei Corbuţ a început în anul 2000, când actualul proprietar a cumpărat o pivniţă veche, construită cu mulţi ani în urmă, în zona viticolă a comunei Diosig. Podgoria de circa trei hectare a început să producă, în 2016, mai mult pentru consum propriu, apoi, în 2019, au debutat şi pe piaţa restaurantelor din Oradea.
Crama Dextra este un start-up sută la sută bihorean, în acest an reuşind să obţină primele premii şi prima recunoaştere internaţională – trei medalii de aur la cel mai mare salon din Europa de Est, „Vinarium”.
Szőnyi László a primit viticultura moştenire de la tatăl său, inginer agronom care, în momentul alegerii unei facultăţi, şi-a ameninţat fiul în termeni duri să nu prefere agricultura.
Aşa se face că tânărul a devenit IT-ist programator, foarte apreciat în Germania, de unde, după 20 de ani, a revenit acasă, la Diosig, pentru a prelua podgoria. Acum a devenit mai mult decât o pasiune. Este viaţa însăşi, spune el.
La întrebarea dacă este rentabilă această ocupaţie, László a răspuns categoric: Nu! De obicei, afirmă el, cine se ocupă de vinificaţie are alte surse de venituri. Mai ales la început.
Cea mai tânără cramă din judeţul Bihor, Domeniile Creţ de la Marghita, a luat naştere în anul 2023. Potrivit reprezentantului acesteia, Răzvan Creţ, modelul lor de afacere este să cumpere struguri locali de calitate din Bihor – Biharia sau Satu Mare – Cehal şi să facă doar vinificaţia.
Nu în cele din urmă, Crama Familiei Darabonţ din Biharia reprezintă a treia generaţie de viticultori, care are acum în grijă peste 40 de hectare de vie. Regiunea a fost cunoscută încă din Evul Mediu ca fiind producătoare de vinuri de calitate, iar intenţia familiei este să readucă zona în atenţia iubitorilor de vin, oferind pe masă vinuri proaspete, din vii tinere, obţinute cu mijloace moderne.
Degustarea în aer liber a prefaţat miercuri seară conferinţa „Meşteşugul vinului”, susţinută de actorul Adrian Păduraru – iniţiator şi coordonator de programe educaţionale şi realizator TV, alături de expertul oenolog prof. Dorin Popa şi prof. univ. dr. Gabriel Moisa, istoric şi manager al instituţiei muzeale.
Au fost prezentate tehnici de realizare şi prelucrare a vinului artizanal obţinut în gospodăriile rurale, alături de obiecte tradiţionale de realizare a vinului aflate în gestiunea secţiei de etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor. Invitaţii au vorbit şi despre rolul vinului artizanal în dezvoltarea vinului românesc pe harta viticolă europeană.
Evenimentul a fost organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal în cadrul proiectului „Tipografia de idei” împreună cu Asociaţia pentru cultura şi civilizaţia vinului Millésime, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Bihor şi în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea, Hotel Continental, Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor” şi Autogrand Oradea – Skoda.