27.4 C
București
luni, 9 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleScăderea producției de grâu în Franța oferă oportunități pentru România

Scăderea producției de grâu în Franța oferă oportunități pentru România

Cota Europei pe piața globală a grâului este amenințată din cauza producțiilor în scădere, mai ales în Franța, cel mai mare exportator din blocul comunitar, notează economica.net.

România, al doilea cel mai mare exportator european, ar putea profita doar dacă efectele secetei nu se vor resimți și mai drastic.

Momentan, traderii vând grâul românesc mai ieftin decât se comercializează marfa francezilor, dar Rusia și Ucraina joacă mult sub cotele celor două țări.

‹ adv ›

Blocul comunitar, al doilea cel mai mare exportator global de grâu, ar putea raporta în acest an comercial cel mai scăzut nivel al livrărilor din ultimii trei ani, respectiv 34 de milioane de tone, potrivit USDA care a revizuit cu 500.000 de tone în minus prognoza de export din august, față de iulie.

În anul comercial 2023/2024, exporturile de grâu ale UE au fost de 37,5 milioane de tone.

Principala cauză este o recoltă cu 5 procente mai mică față de anul precedent, inclusiv din cauza suprafețelor recoltate mai mici.

Franța, spre exemplu,  principalul exportator de grâu din UE, va produce anul acesta, conform estimărilor, cu 20% mai puțin față de anul precedent, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele aproape patru decenii.

În plus, problemele prelungite legate de condițiile meteorologice din Franța au redus, de asemenea, calitatea cerealelor, reducând cantitatea de grâu de morărit disponibilă.

În acest acest context, România, aflată în mod tradițional pe locul doi între exportatorii europeni de grâu, ar putea  profita, cu condiția unei producții satisfăcătoare.

În primele șase săptămâni ale anului de marketing 2024/2025 care a început la 1 iulie, România a exportat 1,2 milioane de tone de grâu comun, dintr-un total de 3 milioane de tone, fiind, pentru moment, cel mai mare exportator.

În iulie anul comercial trecut, exporturile României au fost de 816.300 de tone, iar în august de alte 697.000 tone

Franța, în schimb, a livrat peste granițele blocului comunitar 497,5 milioane de tone, potrivit datelor Comisiei Europene. Totuși, noua recoltă nu a intrat pe piață, iar România are, la fel ca și Franța, probleme legate de producție.

Conform datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii, seceta și grindina au afectat până la compromitere totală circa 215.494 hectare de grâu.

De asemenea, conform estimărilor din iulie ale Comisiei Europene, România ar putea obține anul acesta în jur de 9,8 milioane de tone de grâu, puțin peste cele 9,6 milioane de tone obținute în 2023, potrivit INS.

Fermierii români au cultivat anul acesta cu grâu 2.239.000 hectare, a patra cea mai mare suprafață din UE după Franța ( 4.893 ha), Germania (2.897), Polonia (2.449 ha).

Ce se întâmplă cu prețurile

Cât despre prețuri, USDA notează că perspectivele reduse de recoltă pentru cerealele din UE au dus la creșterea cotațiilor la exportul de grâu din Franța în ultima lună cu aproximativ 10 % față de principalul concurent, Rusia, și continuă să crească. Și România are prețuri medii peste Rusia, de 230 dolari tona preț FOB, după ceva fluctuații.

UE, Rusia și Ucraina au avut în mod tradițional exporturi la prețuri mai mici și livrează către importatorilor sensibili la preț din Orientul Mijlociu, Africa și Asia.

În ciuda recoltelor mai mici din Rusia și Ucraina, exporturile din aceste state se așteaptă să rămână puternice, deoarec prețurile sunt competitive în comparație cu cotațiile UE .

„UE va pierde probabil cotă de piață în unele dintre principalele sale piețe, inclusiv Maroc, Algeria, Nigeria și Egipt. În plus, cu perspective favorabile de recoltă în Canada și Statele Unite, UE se va confrunta cu o concurență suplimentară pe principala piață, China”, mai explică analiștii UE.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Specialiști: Producţia de struguri din 2024 ar putea scădea în sudul ţării din cauza condiţiilor climatice 

Recoltarea a început mult mai devreme în majoritatea podgoriilor...
‹ adv ›

Producătorii din Harghita încep recoltarea cartofilor cu o producție satisfăcătoare și tehnologii noi

Producătorii din Harghita au început recoltatul cartofului, care este cultura de bază în judeţ, producţia fiind una satisfăcătoare. Directorul Direcţiei...

Ministrul Barbu participă la Reuniunea informală a miniştrilor Agriculturii, la Budapesta

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, participă, până marţi, la Reuniunea informală a miniştrilor Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole