2.5 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBuzău: Incendiile de vegetaţie uscată în creştere cu 171%, dar mai puţine...

Buzău: Incendiile de vegetaţie uscată în creştere cu 171%, dar mai puţine incendieri ale terenurilor agricole

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Buzău constată o scădere a cazurilor de incendieri ale terenurilor agricole, în timp ce Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a înregistrat o creştere a incendiilor de vegetaţie uscată de 171% în prima jumătate a anului, faţă de perioada de referinţă a anului precedent.

Potrivit APIA, în perioada ianuarie – iulie 2024 au fost constatate incendii pe 150 ha de suprafeţe neagricole, fiind sesizate şi cazuri când incendierile au cuprins pajişti şi teren arabil.

„În anul 2024 se constată o scădere semnificativă a suprafeţelor agricole de teren afectate de incendii comparativ cu anii precedenţi.

În perioada ianuarie – iulie au fost constatate incendieri ale suprafeţelor neagricole, neeligibile care nu se declară la APIA, în suprafaţă de aproximativ 150 de hectare. În luna februarie s-a constatat o suprafaţă arsă de 0.50 ha pajişte permanentă situată în localitatea Buda, declarată la APIA în anul de cerere precedent.

Alte două suprafeţe de teren arabil declarate la APIA au fost constatate ca fiind arse, în luna iunie a acestui an.

O suprafaţă de teren de 3 hectare pentru care fermierul afectat a prezentat sesizarea depusă la Postul de Poliţie Ziduri cu privire la acest incident, având în vedere sursa necunoscută a producerii incendiului. La sfârşitul lunii iunie în localitatea C.A.Rosetti a ars o suprafaţă de 5.37 ha mirişte.

Incendiul s-a produs datorită unor defecţiuni tehnice la o presă de balotat paie care a luat foc. Fermierul a prezentat la dosarul cererii de sprijin procesul verbal întocmit de IGSU Buzău”, a transmis APIA.

În baza cererilor de sprijin depuse la APIA, în anul 2024 fermierii se angajează să respecte cerinţele GAEC 3 (interdicţia de a incendia miriştile, cu excepţia cazurilor justificate din motive fitosanitare ) şi GAEC 10 (interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente) pentru a nu fi sancţionaţi.

„Standardul GAEC 3 are ca obiectiv principal menţinerea nivelului de materie organică din sol, prin interdicţia privind arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile.

Fermierii care utilizează terenuri arabile, inclusiv pajişti temporare, nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv iarba/vegetaţia rămasă după cosirea/recoltarea pajiştilor temporare.

În cazul în care se constată că arderea a fost provocată de cauze necunoscute, pentru a nu fi sancţionaţi, fermierii pot să prezinte în cel mai scurt timp la centrul local/judeţean al APIA la care a depus cererea de plată, copia Procesului verbal de intervenţie întocmit de către ISU sau copia după sesizarea depusă de acesta la secţia de Poliţie pe raza căreia s-a produs incidentul, iar după finalizarea cercetărilor trebuie să prezinte şi copia documentului de soluţionare a sesizării făcute.

Neprezentarea acestor documente determină calculare de penalităţi ca urmare a nerespectării GAEC 3”, informează sursa citată.

‹ adv ›

În prima jumătate a anului 2024, potrivit unui răspuns al ISU, au fost înregistrate 271 de incendii de vegetaţie uscată, în creştere cu 171% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când s-au constatat 100 de cazuri.

Vezi aici ultimele știri APIA.

  • Citește despre ->
  • APIA
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

APIA a autorizat plăți de aproape 975 mln de euro în cadrul Campaniei de plăți în avans 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează...
‹ adv ›

APIA plătește avansuri de peste 854 mln de euro pentru fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 16.10. - 11.11.2024, a autorizat la plată...

APIA a autorizat plăți de peste 600 mln de euro pentru 571.110 fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 16.10. - 01.11.2024, a autorizat la plată...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole