17.3 C
București
miercuri, 18 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePro Agro solicită anularea ordinului privind suspendarea activităţilor de lansare a rachetelor...

Pro Agro solicită anularea ordinului privind suspendarea activităţilor de lansare a rachetelor antigrindină

Federaţia Naţională Pro Agro solicită anularea Ordinului ministrului Agriculturii din 26 iulie 2024 privind suspendarea activităţilor de lansare a rachetelor antigrindină de către Grupul de Combatere Prahova, se menţionează într-un comunicat transmis de federaţie.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat săptămâna trecută, în timpul unei vizite în judeţul Vrancea, că a dispus sistarea tragerilor cu rachete antigrindină în judeţul Prahova, după ce peste 90% dintre fermieri au solicitat acest lucru.

„Solicitările fermierilor şi producătorilor agricoli din judeţul Prahova nu constituie temei legal pentru iniţierea Ordinului de sistare a activităţii Grupului de Combatere Prahova. În consecinţă, Ordinul nu are la bază documente legal fundamentate.

Ordinul ministrului agriculturii nr. 300/ 26 iulie 2024, conform tehnicii juridice, trebuia emis de către AASNACP, ca autoritate în domeniul intervenţiilor active în atmosferă, ulterior intrând în procesul de avizare internă a ministerului, prin direcţiile de specialitate, şi doar după avizarea acestuia, Ordinul urma să fie semnat de ministru.

În fapt, ministrul a semnat ordinul fără avizul AASNACP. Susţinem această afirmaţie prin faptul că AASNACP, prin Nota nr. 5239/ 26.07.2024, şi-a fundamentat neavizarea acestui Ordin, concluzionând că prevederile lui sunt netemeinice şi nelegale”, se arată în documentul citat.

Potrivit Federaţiei Naţionale Pro Agro, suspendarea activităţilor de lansare a rachetelor antigrindină, în plin sezon de combatere a căderilor de grindină, pune în risc atât culturile agricole din zona de protecţie, cât şi comunităţile locale, infrastructura şi bunurile publice şi private din zonă.

‹ adv ›

Astfel, organizaţia solicită anularea Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale privind suspendarea activităţilor de lansare a rachetelor antigrindină de către Grupul de Combatere Prahova.

Solicitarea reprezentanţilor Pro Agro este adresată ministrului Agriculturii, Florin Barbu şi Preşedintelui, Director General al Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (AASNACP) din cadrul MADR.

„Vă transmitem ataşată adresa Federaţiei Naţionale Pro Agro referitoare la solicitarea de anulare a Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 300/26.07.2024 privind suspendarea activităţilor de lansare a rachetelor antigrindină de către Grupul de Combatere Prahova.

În contextul importanţei pentru agricultură şi comunităţile locale, considerăm că suspendarea acestor activităţi în plin sezon de combatere a căderilor de grindină pune în risc culturile agricole şi infrastructura din zonele de protecţie.

Adresa detaliază motivele pentru care considerăm acest ordin nefondat şi nelegal, precum şi impactul negativ asupra agriculturii şi economiei locale.

Vă rugăm să analizaţi cu atenţie solicitările noastre şi să dispuneţi măsurile necesare pentru anularea acestui ordin, susţinerea funcţionării şi extinderea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor”, se mai precizează în document.

Federaţia Naţională PRO AGRO este o organizaţie profesională înfiinţată în anul 2012 de şi pentru producătorii din agricultură, industria alimentară şi servicii conexe din România, în vederea promovării, reprezentării, susţinerii şi apărării intereselor membrilor organizaţiilor profesionale reprezentative la nivel naţional în raport cu instituţiile europene şi internaţionale, publice sau private.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

2 COMENTARII

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Păduchele din San Jose – dăunător important la pomi

Păduchele din San Jose Quadraspidiotus perniciosus este un dăunător...
‹ adv ›

Fermierii afectați de secetă pot solicita suspendarea ratelor la bănci până în 2025

Producătorii agricoli afectaţi de secetă vor putea solicita suspendarea rambursării datoriilor, precum şi a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor scadente,...

Ucraina va opri exporturile de grâu dacă volumele convenite vor fi depăşite

Guvernul ucrainean va opri exporturile de grâu dacă livrările vor depăşi nivelul de 16,2 milioane de tone convenit cu...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole