5.2 C
București
marți, 3 decembrie, 2024

-

HomepageAdvRaiffeisen Bank România a obţinut un profit net de 820 mln de...

Raiffeisen Bank România a obţinut un profit net de 820 mln de lei în primul semestru, în scădere cu 6%

Raiffeisen Bank România a obţinut un profit net de 820 milioane de lei în primele şase luni ale anului, în scădere cu 6% raportat la primul semestru din 2023, a anunţat marţi banca.

„În prima jumătate a anului am continuat sistematic să accelerăm serviciile de planificare financiară pentru a ne susţine clienţii în construirea unui viitor mai bun. Am demarat MoonShotX, un proiect care facilitează expansiunea afacerilor din România la nivel regional.

Am lansat un nou card, care îmbină serviciile de plăţi digitale cu demersul nostru pe termen lung de susţinere a comunităţii.

Am investit în tehnologii inovatoare bazate pe Cloud şi AI, care ne ajută să ne redefinim şi optimizăm operaţiunile astfel încât echipele să se axeze pe interacţiuni personalizate 1:1 cu clienţii noştri”, a spus Zdenek Romanek, preşedinte şi director general al Raiffeisen Bank România.

Activele Raiffeisen Bank România au ajuns la 74 miliarde lei în primul semestru al anului 2024, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă din 2023.

Conform sursei citate, veniturile au urcat cu 8% an la an, iar cheltuielile operaţionale au crescut cu 12% an la an, reflectând investiţiile în formarea angajaţilor, retenţia personalului bine pregătit, extinderea echipei în zone cheie, dar şi modernizarea infrastructurii IT, proiecte de transformare digitală şi îmbunătăţirea constantă a aplicaţiilor şi soluţiilor oferite clienţilor.

Soldul depozitelor (57,2 miliarde lei) continuă să se consolideze printr-o creştere de 9% an la an, cu variaţii pozitive pentru toate segmentele de clienţi.

Soldul creditelor acordate clienţilor este de 40,9 miliarde lei. După un început de an în care cererea de credite în piaţă a fost mai degrabă modestă, în trimestrul al doilea se observă o revenire a soldului de credite acordate companiilor (+5% faţă de trimestrul anterior), în special din zona clienţilor corporaţii.

În ceea ce priveşte evoluţia volumelor din prima jumătate a anului 2024 pentru persoane fizice, creditele de nevoi personale au crescut cu aproximativ 40%, iar cele ipotecare cu aproximativ 22% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior.

Ofertele foarte competitive lansate în al doilea trimestru aduc şi mai multă dinamică şi vânzări record pentru lunile următoare, atât la creditele PF negarantate, cât şi la cele garantate.

Rata de adecvare a capitalului se situează la 22,08%, mult peste nivelul minim solicitat de BNR (17,81%).

Expunerile neperformante s-au menţinut la niveluri scăzute (1,69%), iar poziţia de lichiditate (indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate, LCR) s-a situat la un nivel confortabil (249%), mult peste cerinţele minime regulatorii (100%).

Totodată, rata fondurilor proprii si pasivele eligibile (MREL) s-a situat la 35,93%, semnificativ peste cerinţele regulatorii aplicabile la 30 iunie 2024 (32,00%).

În primul semestru, numărul de persoane care au ales să îşi deschidă cont Raiffeisen direct de pe telefon, din aplicaţia de mobile banking, Smart Mobile, a crescut cu aproximativ 300% faţă de primul semestru al anului anterior.

În primele 6 luni ale anului, tranzacţiile online prin carduri de debit au înregistrat creşteri de peste 30%, în timp ce numărul tranzacţiilor de retragere numerar a scăzut, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Prin colaborarea cu Fondul European de Investiţii, Raiffeisen Bank România continuă să susţină finanţarea clienţilor IMM prin cele două scheme de garantare în valoare de 400 milioane euro, cel mai mare plan de investiţii din ultimii ani dedicat IMM-urilor din România.

În prima jumătate a anului 2024, sub umbrela celor două programe în vigoare (Microfinanţare EIF şi Competitivitate EIF) au fost acordate finanţări în valoare de peste 86 milioane euro.

De asemenea, în prima jumătate a anului, Raiffeisen Bank s-a implicat activ în programul IMM Plus, facilităţile acordate în cadrul acestui program atingând aproximativ 430 milioane euro, cumulat în segmentele Mid-Corporate şi Micro & Small, ceea ce constituie un factor important de sprijin pentru companiile mici şi mijlocii.

În iunie, Banca Europeană de Investiţii a semnat un nou acord de garantare cu Raiffeisen Bank în cadrul Fondului de Redresare şi Rezilienţă.

Acordul permite Raiffeisen Bank România să mobilizeze 250 milioane euro pentru finanţarea unor proiecte de investiţii de dimensiuni medii-mari, cu precădere în domeniile de acţiune climatică şi digitalizare.

Noul acord marchează un moment important în parteneriatul de aproape 15 ani cu BEI, timp în care a fost canalizat cu succes peste 1 miliard euro în proiecte care îmbunătăţesc accesul la finanţare pentru IMM-uri, ceea ce le sporeşte competitivitatea şi le oferă sprijin în tranziţia către un viitor sustenabil.

Programul factory by Raiffeisen Bank lansat în urmă cu 6 ani pentru a sprijini antreprenorii aflaţi la început de drum, a depăşit 500 de business-uri finanţate, valoarea totală a finanţărilor fiind de aproximativ 28 milioane euro.

Potrivit sursei citate, prima jumătate a anului 2024 a însemnat pentru Raiffeisen Leasing IFN SA o creştere cu 107% a volumelor noi de business faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Principalele categorii de active finanţate care au contribuit la această creştere au fost atât cele destinate activităţilor din domeniul transportului intern şi internaţional, cât şi vehiculele şi echipamentele din categoria activelor „verzi”.

Raiffeisen Leasing a înregistrat la finalul primului semestru din 2024 active totale de peste 370 milioane euro, iar portofoliul de finanţări acordate clienţilor a crescut cu 25% faţă de nivelul înregistrat la 31 decembrie 2023.

SAI Raiffeisen Asset Management (RAM), compania specializată în administrarea fondurilor de investiţii a grupului Raiffeisen în România, a depăşit pragul de 1 miliard euro în active totale aflate în administrare prin intermediul a 13 fonduri de investiţii şi a fondului de pensii facultative Raiffeisen Acumulare, consolidându-şi astfel poziţia de top pe piaţa fondurilor de investiţii din România.

Totodată, Raiffeisen Romania Dividend, fond care investeşte preponderent în acţiuni locale, listate la Bursa de Valori Bucureşti, a ajuns la valoarea de 120 milioane de euro, fiind fondul care a înregistrat si cea mai rapidă creştere a activelor de la începutul anului. În prima jumătate a anului 2024, fondul a înregistrat un randament de aproape 20%.

În primul semestru al anului 2024, segmentul Private Banking a atins pragul de 1 miliard euro în produse de investiţii.

Activele totale aflate în administrarea segmentelor Private Banking si Premium Invest au crescut cu 150 milioane euro faţă de finalul anului precedent. Oferta de instrumente financiare a continuat să fie extinsă, prin lansarea unor emisiuni de obligaţiuni corporative denominate în dolari, care au atras un interes foarte ridicat din partea clienţilor Private Banking, având în vedere randamentele competitive oferite.

Totodată, oferta investiţională include două fonduri de investiţii internaţionale axate pe sustenabilitate, administrate de compania de administrare a fondurilor de investiţii a Grupului Raiffeisen din Viena.

În prezent, Direcţia Private Banking administrează active în valoare totală de peste 3,1 miliarde de euro, oferindu-le clienţilor pe care îi deserveşte acces la un univers investiţional extins, care cuprinde fonduri de investiţii locale, fonduri de investiţii internaţionale, obligaţiuni guvernamentale şi obligaţiuni corporative.

Raiffeisen Bank, bancă universală de top, cu capitalizare şi lichiditate solide activează pe piaţa bancară din România deservind peste 2,2 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bankhttps://www.raiffeisen.ro
Raiffeisen Bank este o bancă universală de top pe piața românească, oferind o gamă completă de produse și servicii în agricultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Controlul eficient al dăunătorilor în livezi cu Spinosad

Spinosad, o soluție de origine naturală aprobată pentru agricultura...

Cargill reduce 5% din personal din cauza scăderii prețurilor la produsele agricole

Traderul american de produse agricole Cargill a anunţat marţi că intenţionează să renunţe la aproximativ 5% din angajaţi, sau...

CEC Bank atrage 300 milioane de euro printr-o nouă emisiune de obligațiuni

CEC Bank a încheiat o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro printr-o emisiune...

Primul robot autonom pentru vii și livezi, Black Shire, disponibil fermierilor din România

Black Shire RC 3075 este un robot agricol 100% autonom, proiectat pentru a înlocui tractorul tradițional în vii și...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole