Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a finanţat prin submăsura 4.1 Investiţii în exploataţii agricole din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) proiectele a 1.967 de fermieri, valoarea contractelor încheiate fiind de un miliard de euro, a anunţat, miercuri, AFIR.
Plăţile efectuate până în prezent către beneficiarii submăsurii 4.1 se ridică la 650 de milioane de euro.
Potrivit AFIR, prin submăsura 4.1, fermierii au putut realiza construcţii destinate activităţii productive, inclusiv căi de acces în fermă, irigaţii şi racordarea exploataţiei la utilităţi, modernizarea şi dotarea fermei cu maşini, utilaje şi echipamente noi.
De asemenea, finanţarea proiectelor a asigurat construirea, amenajarea şi dotarea spaţiilor de desfacere şi comercializare, precum şi alte cheltuieli de marketing, în cadrul unui lanţ alimentar integrat.
Un proiect ambiţios şi complex, totodată, aflat în curs de implementare prin această linie de finanţare, este cel realizat de Andreea Strejuţ, administrator al societăţii Androangus SRL din Cârţişoara, judeţul Sibiu.
Implementarea proiectului a însemnat inclusiv deschiderea, în martie 2021, a unui punct de sacrificare la nivelul fermei, respectiv un abator de mici dimensiuni unde se pot sacrifica 2 bovine pe zi pentru tăierile de urgenţă sau pentru producţia proprie.
Cu o suprafaţă de 100 mp, abatorul cuprinde zonă pentru depozitarea frigorifică a semicarcaselor, zonă de tranşare şi de prelucrarea a organelor, zonă de livrare, dar şi vestiare pentru lucrători.
Pregătirea pentru solicitarea finanţării a început în anul 2015. Astfel, Androangus a achiziţionat teren pentru amplasarea investiţiei, primele 29 de animale şi a arendat aproape 10 hectare de fâneaţă pentru a ţine animalele în stabulaţie liberă.
Tot în această perioadă, viitoarea beneficiară PNDR 2020 a urmat cursuri de pregătire în domeniul agricol.
Obiectivele de investiţii propuse prin proiect şi dezvoltate în cadrul studiului de fezabilitate sunt: construirea de adăposturi pentru animale, a unui sediu administrativ, a unui fânar, silozuri, o unitate de procesare, platforme pentru dejecţii, platforme pietonale, producerea energie din surse regenerabile, împrejmuire şi branşamente pentru utilităţi.
În prezent, ferma are 460 de bovine, efectivul de animale fiind format din matcă, tineret, masculi şi femele de îngrăşat şi reproducţie.
Valoarea SO (Standard Output – Coeficient de Calcul al Producţiei Standard) a animalelor în urma implementării proiectului creşte de la 875 la 104.942, iar pentru suprafaţa de păşunat creşte de la 262 la 2.614 SO.