Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, participă, joi şi vineri, la Reuniunea informală a miniştrilor Mediului, ce va avea loc Budapesta, potrivit reprezentanţilor MMAP.
Conform datelor publicate pe site-ul Consiliului European, discuţiile se vor concentra pe probleme de climă şi mediu, cum ar fi pregătirile pentru COP29, competitivitatea economiei circulare, gestionarea rezilientă a apei, poluarea transfrontalieră a apei şi a aerului, finanţarea tranziţiei verzi.
În prima zi, 11 iulie, sesiunea de dimineaţă va fi dedicată pregătirilor pentru a 29-a Conferinţă a părţilor la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP29) cu vorbitorii invitaţi.
Preşedinţia va căuta opiniile şi îndrumările miniştrilor cu privire la calea către COP29 (Conferinţa ONU privind schimbările climatice este prevăzută să se desfăşoare la Baku între 11 şi 22 noiembrie).
Discuţiile de la prânzul de lucru se vor axa pe aspectele legate de competitivitate ale tranziţiei către o economie circulară, concentrându-se pe identificarea strategiilor pentru a se asigura că Uniunea Europeană continuă să joace un rol de lider atât în cadrul eforturilor globale de mediu cât şi în menţinerea preeminenţei sale economice.
Dezbatere ministerială de după-amiaza, cu prelegeri susţinute de invitaţi, se va concentra asupra rezilienţei apei, pentru crearea condiţiilor trans-sectoriale pentru gestionarea flexibilă şi rezilientă a apei.
În a doua zi, 12 iulie, discuţia de dimineaţă va fi dedicată problemelor referitoare la poluarea transfrontalieră a apei şi a aerului, cu scopul de a găsi soluţii în consolidarea cooperării transfrontaliere, atât prin identificarea surselor de poluare, reducerea emisiilor, cât şi prin furnizarea de informaţii.
Sesiunea de dimineaţă va fi urmată de un atelier interactiv axat pe reutilizarea deşeurilor, precum şi accesul la apă potabilă. În timpul prânzului de lucru, Banca Europeană de Investiţii îşi va prezenta instrumentele financiare dedicate acţiunii climatice şi durabilităţii mediului
Reuniunile oficiale ale Consiliului sunt organizate de Consiliul UE şi sunt prezidate de Preşedinţia Consiliului.
Cu toate acestea, fiecare preşedinţie a Consiliului organizează şi reuniuni informale ale miniştrilor pentru a purta discuţii privind iniţiative legate de un anumit subiect sau de o anumită formaţiune a Consiliului.
Ungaria a preluat, la 1 iulie 2024, preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (iulie-decembrie 2024).
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.