18.6 C
București
joi, 5 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDupă ce culturi cultivăm tomate, ardei, morcov, sfecla roșie

După ce culturi cultivăm tomate, ardei, morcov, sfecla roșie

La cultivarea legumelor, cheia pentru un randament bun și un sol sănătos este rotația culturilor. Dacă schimbați în mod corect și regulat locurile de plantare a culturilor, atunci fiecare plantă va primi cantitatea necesară de hrană, ca rezultat, va da roade bine.

Nu este o noutate faptul, că plantarea acelorași culturi în același loc în mod permanent duce la recolte mai slabe. Acest lucru se datorează în special la trei factori:

  1. Acumularea de microorganisme patogene și de dăunători.
  2. Diminuarea conținutului de micronutrienți.
  3. Acumularea de substanțe nocive eliberate de sistemul radicular al unei plante.

După ce culturi plantăm tomatele

mulcire tomate

Cea mai preferată și mai răspândită legumă – tomatele, necesită plantarea după o pauză, pentru o recoltă bogată. Tomatele și speciile înrudite (solanacee, bacifere) sunt sensibile la aceleași boli, motiv pentru care nu ar trebui să fie plantate în vecinătate și alternate între ele.

‹ adv ›

Astfel, principalul aspect în alegerea culturilor ce urmează să facă parte din rotație este acela că roșiile pot fi cultivate după roșii sau alte solanaceae (ardei, vinete, cartof) după o pauză de patru ani.

Culturi foarte bune după care pot fi cultivate tomatele sunt fasolea, mazărea, ceapa, usturoiul, conopida. În plus, tomatele vor oferi recolte bune fiind plantate în locul dovlecilor, sfeclei, verdețurilor, castraveților.

Roșiile cresc bine în vecinătate cu ridichea, măcrișul, muștarul, țelina, usturoiul, ceapa, arpagicul, morcovul, mazărea, fasolea, spanacul, sparanghelul, pătrunjelul, dar și cu unele plante aromatice și medicinale ca salvia, menta, cimbrul, melisa, busuiocul, urzica, crăițele, gălbenele.

După tomate, este ideal să plantați plante anuale, care vor ajuta la îmbogățirea solului cu elementele necesare.

V-ar putea plăcea și articolul Vecini buni – ce culturi creștem lângă tomate în grădină.

După ce culturi plantăm morcovii?

Rolul plantelor care au crescut înaintea morcovilor este foarte important, deoarece rădăcinoasele sunt sensibile la compoziția solului și la îngrășăminte. De exemplu, după îngrășămintele organice, se recomandă plantarea morcovilor după doi ani.

Cei mai buni premergători ai legumelor rădăcinoase sunt cartofii, tomatele, castraveții, dovleceii, varza, fasolea, mazărea, ierburile aromate, ceapa.

Nu este recomandat să plantați morcovi după morcovi, deoarece solul este epuizat, iar fiecare recoltă ulterioară va fi mai proastă.

După ce culturi ar trebui semănată sfecla roșie?

Alegerea culturilor după care puteți planta sfeclă roșie este destul de mare. Cartofii, tomatele și alte solanacee sunt bune premergătoare.

În plus, sfecla roșie poate fi cultivată după leguminoase cum ar fi fasolea, mazărea și curcubitacee – castraveţi, pepeni verzi şi pepeni galbeni, dovlecei.

Cu toate acestea, înainte de plantare, solul trebuie să fie fertilizat în prealabil. Ca îngrășământ, turba sau compostul foarte bine descompus vor fi potrivite.

După ce plantăm ardeii?

Sistemul radicular al ardeilor ocupă straturile superioare ale solului, este destul de exigent față de locul de plantare și premergători.

Ardeiul dulce crește și fructifică bine după castraveți și alte curcubitacee, mazăre, fasole, morcovi. Ceapa și verdețurile la fel sunt bune premergătoare.

Ardeiul iute va crește bine după leguminoase și dovlecei. În plus, unele plante acționează ca neutre, adică nu contribuie, dar nici nu dăunează creșterii ardeiului. Aceasta este varza, sfecla, porumbul și plantele aromatice.

Pentru a exclude epuizarea solului și afectarea recoltei, nu este recomandat să plantați ardei după ardei, indiferent de soiul acestuia.

După ce semănăm dovleceii?

dovlecel cultivare


Dovleceii sunt nepretențioși față de sol. Ei pot fi cultivați cu succes în orice zonă, singurul lucru important pentru ei este prezența soarelui și a apei.

Pentru a obține o recoltă bogată de dovlecei, este mai bine să îi cultivați în locul leguminoaselor, cepei, rădăcinoaselor și verdețurilor.

Premergători potriviți pentru zucchini sunt conopida, fasolea, pătrunjelul, busuiocul, mărarul, cartoful, morcovul, roșiile sau sfecla roșie.

Nu se recomandă a semăna dovlecei lângă pepeni, deoarece bolile și dăunătorii lor sunt comuni.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Îngrășăminte verzi – cum alegem ce să semănăm în funcție de problema din sol

La prima vedere, se pare că îngrășămintele verzi sunt...
‹ adv ›

A doua recoltă: ce plantăm după recoltarea cartofilor

Cartoful timpuriu este una dintre culturile cu maturare rapidă. Se plantează de obicei pe suprafețe mici, doar pentru a...

Ce cultivăm lângă și după varză pentru recolte bune

De la varza timpurie și până la cea tardivă, fiecare își găsește locul în grădină, iar ulterior, evident, în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole