7.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePrezentarea generală a pieței globale a zmeurei

Prezentarea generală a pieței globale a zmeurei

Cultivarea și aprovizionarea cu zmeură cresc în multe țări din emisfera nordică pentru a satisface cererea obișnuită din timpul verii.

În continuare, relatăm analiza FreshPlaza privind piața globală a zmeurei.

Germania: Începutul timpuriu al sezonului

Recoltarea zmeurei în Germania este acum în plină desfășurare. Recoltarea în câmp deschis a început în nordul Germaniei în săptămâna 25.

‹ adv ›

Perspectivele în ceea ce privește randamentul și calitatea sunt destul de bune, dar prețurile variază foarte mult de la o regiune la alta. În culturile de tip tunel, zmeura este considerată atât o cultură de vară, cât și de toamnă în multe ferme.

„În mijlocul verii, piața este aproape complet saturată. De la mijlocul lunii august, produsele importate dispar treptat de pe piață, iar recoltarea noastră de toamnă prinde viteză”, spune un producător, descriind evoluția sezonului.

Între timp, produsele importate din țările balcanice sunt oferite la prețuri ridicate.

Elveția: Primele promoții cu zmeură autohtonă începe curând

În Elveția, recoltarea de fructe de pădure din acest an începe și ea destul de devreme. În total, se așteaptă 2.165 de tone de zmeură.

Producția va rămâne la un nivel ridicat în următoarele cinci săptămâni. Se așteaptă ca piața să fie complet aprovizionată cu zmeură elvețiană.

„Piața este însetată de fructele timpurii din Elveția. Ne așteptăm la primele promoții pentru zmeură până la sfârșitul lunii iunie”, a explicat un producător elvețian de moi.

Prețul căpșunelor este ușor peste nivelul de anul trecut, iar o creștere minimă a prețului este așteptată și pentru zmeură.

Italia: producătorii satisfăcuți de prețuri

În Italia, zmeura este recoltată o perioadă foarte lungă, aproape 10 luni pe an, deoarece este cultivată practic în toată țara, chiar și în zonele montane. În lunile de vară, producția este mai abundentă și provine din mai multe zone, astfel încât prețurile vor scădea.

Recoltarea zmeurei siciliene a fost afectată de vremea neobișnuit de caldă din octombrie și decembrie, ceea ce a întârziat coacerea fructelor.

„Din acest motiv, recoltarea a început după Crăciun. Ciclul a fost încetinit, calendarul producției a fost extins și nu au existat vârfurile obișnuite de producție, ci mai degrabă o avansare lentă, dar constantă. Randamentele au scăzut cu 15-20%”, spune un antreprenor sicilian pentru care sezonul s-a încheiat la mijlocul lunii iunie.

În ceea ce privește prețurile producătorilor, pe piața din Verona, de exemplu, prețul mediu la care antreprenorul și-a vândut zmeura către angrosiști a fost de 8,30 EUR/kg.

În Emilia Romagna, un producător a terminat recoltarea acum câteva săptămâni și va începe din nou după mijlocul lunii august.

Producția a fost abundentă și prețurile au fost constant ridicate din mijlocul lunii aprilie până la începutul lunii iunie. La nivel angro, producătorul a vândut zmeură între 15 și 20 €/kg.

În Tirolul de Sud (Provincia Bolzano), responsabilul unei structuri de aprovizionare spune că cultivarea are loc la altitudini de 800 până la 1400 de metri.

Recoltarea a început acum câteva zile și prețurile sunt satisfăcătoare pentru producători. Cultivarea are loc în tunel, protejat de intemperii, și va continua până în octombrie, când primele înghețuri pun capăt procesului de coacere.

Olanda: Prețuri inițiale ridicate pentru zmeura olandeză, Spania continuă să piardă cotă de piață în fața Marocului

Sezonul zmeurei olandeze tocmai a început, prezentând fructe de înaltă calitate.

„Prețurile sunt la un nivel foarte ridicat pentru produsele olandeze, ceea ce este pozitiv pentru cultivatori. Vremea va determina în mare măsură cum va decurge sezonul”, spune un comerciant. El reflectă asupra unui sezon marocan stabil cu prețuri favorabile pentru cultivatori.

Nu au existat probleme majore de volum în acest an între săptămânile 8 și 13. Totuși, întrebarea recurentă în fiecare an este dacă să continuăm dincolo de sezonul marocan (săptămâna 18/19) din cauza calității, în special a varietății Adelita.

„Portugalia a avut volume mici anul acesta, dar fructe de calitate bună. Prețul pentru cultivatorii portughezi rămâne ușor mai mare decât în alte regiuni de producție”, spune comerciantul de fructe.

Spania a ratat volume semnificative din cauza lipsei de apă, căldurii și a unui început de sezon mai rece. În plus, calitatea din Spania nu a fost impresionantă.

Uneori, se pare că Spania se concentrează pe cantitate în detrimentul calității, făcând-o atractivă doar pentru segmentul de retail de nivel inferior.

Așa cum a fost notat frecvent în ultimii ani, Spania continuă să piardă cotă de piață în fața Marocului din cauza factorilor precum disponibilitatea apei, forța de muncă, condițiile meteorologice și costurile de producție.”

Serbia: Recoltă și volume de export mai mici, prețuri mai mari

Recoltarea și exporturile de zmeură sunt mult mai mici în acest sezon din cauza ploii și a vremii nefavorabile.

Recoltarea zmeurei a început în regiunile timpurii: conform previziunilor inițiale, aproximativ 40-50% din randament constă în fructe IQF (congelare rapidă individuală), în mod normal acest procent este de 60% până la 80%.

Acest lucru va avea un efect corespunzător asupra prețului, care, conform Ministerului Agriculturii și asociației producătorilor sârbi, este cu aproximativ unu până la doi euro pe kilogram mai mare decât anul trecut.

Ucraina: Recoltă normală așteptată

Ucraina se așteaptă la o recoltă de zmeură aproape normală, cu fructe de bună calitate, luând în considerare războiul și lipsurile în aprovizionarea cu electricitate.

S-au raportat daune de la îngheț în stadiul crucial de creștere, iar sezonul a început mai devreme decât anul trecut. Există ore fără electricitate, așa că materiile prime sunt exportate în principal în Polonia.

Prețurile cresc, cu un accent mare pe zmeura congelată pentru piețele de export.

Polonia: Cultivatorii nemulțumiți de prețurile scăzute de achiziție

Sezonul actual a înregistrat provocări sporite pentru producția de zmeură în Polonia. Condițiile meteorologice adverse, cum ar fi înghețurile și secetele, au dus la pierderi semnificative de culturi.

Cultivatorii și-au exprimat îngrijorarea față de stagnarea prețurilor de achiziție, care susțin că au rămas neschimbate timp de două decenii. Această discrepanță apare în ciuda creșterilor semnificative ale costurilor de producție, energie și îngrășăminte.

Cultivatorii plănuiesc să blocheze fabricile locale de procesare și solicită intervenția guvernului pentru a aborda afluxul de zmeură din Ucraina, care, susțin ei, saturează piața poloneză.

În plus, ei militează pentru mecanisme de preț transparente la punctele de colectare și la fabricile de procesare pentru a preveni exploatarea.

Spania: Scăderea suprafeței cultivate și a exporturilor

Cultivarea zmeurei a înregistrat scăderi în Spania în mai multe campanii, sectorul indicând de ani de zile că aceasta este fructul cel mai afectat de concurența din partea furnizorilor non-UE.

Privind înapoi, după ani de dezvoltare pozitivă, campania 2019/20 a marcat un punct de cotitură de la care suprafața cultivată din Huelva a început să scadă, de la aproximativ 2.500 de hectare la 1.380 de hectare, anunțate de Freshuelva pentru a fi cultivate în 2023/24.

Această suprafață este chiar mai mică decât cea cultivată în provincie cu un deceniu în urmă.

Noua scădere anuală de 21,5% a suprafeței cultivate în Huelva, care concentrează 98,7% din producția spaniolă de zmeură, a contractat și exporturile, care în primele opt luni ale campaniei până în aprilie au scăzut cu 26% în volum și 7% în valoare, comparativ cu campania anterioară.

Marocul este cel mai mare concurent non-UE pentru zmeura spaniolă pe piața europeană, deși efectele temperaturilor ridicate și secetei au redus semnificativ producția locală, care a fost în creștere timp de un deceniu, iar în perioada septembrie 2023 – februarie 2024, volumele exportate în Europa au scăzut cu 20% față de campania anterioară, conform datelor Eurostat.

Portugalia: Zmeura a devenit principalul fruct roșu

Trebuie menționat că, de cealaltă parte a râului Guadiana, situația zmeurei este foarte diferită de cea de pe țărmurile spaniole. În timp ce în Huelva cultivarea sa a fost în declin și sectorul continuă să parieze puternic pe căpșuni, în Portugalia zmeura a devenit cel mai important fruct roșu din sector.

Conform datelor Portugal Fresh, exportul de fructe roșii în Portugalia a crescut cu 26% în ultimii cinci ani, de la 233 milioane înregistrate în 2019 la 294 milioane de euro în 2023.

Iar zmeura, reprezentând 70% din valoarea exporturilor de fructe de pădure, este fără îndoială principalul fruct roșu pentru țară.

„În 2023, producătorii noștri asociați au cultivat 166 de hectare de fructe moi, dintre care 111 au fost zmeură, 54 mure și doar căpșuni au fost cultivate pe 1 hectar”, au împărtășit dintr-o organizație de producători din Algarve. „Producătorii, de fapt, încetează să mai producă căpșuni în Algarve deoarece nu este o cultură profitabilă.”

Franța: Prețuri ușor în scădere

În prezent, pe piață este zmeură din Franța, Spania și Portugalia. Piața zmeurei este dinamică, cu o cerere constantă datorită revenirii soarelui.

Operatorii așteaptă sfârșitul producției portugheze. Există o scădere foarte ușoară a prețurilor, ca urmare a creșterii aprovizionării în anumite sectoare. În estul Franței, se observă o creștere a volumelor.

America de Nord: Noi varietăți ajută la creșterea consumului de zmeură

Aprovizionarea cu zmeură înregistrează un volum constant în prezent, venind din Mexicul Central și Baja Mexico. Sezonul din Watsonville, California, este în desfășurare și volumele puternice vin din regiune.

Cu excepția fenomenelor meteorologice majore, volumele de vârf pentru zmeură sunt așteptate să se înregistreze în lunile iulie-august. Volumul este constant la zmeură și se așteaptă o creștere pentru sărbătoarea de 4 iulie.

Între timp, consumul popularului fruct continuă să crească – din 2018, consumul de zmeură în dolari a crescut cu peste 15%. O parte din aceasta se datorează consumatorilor care se concentrează din ce în ce mai mult pe dietele sănătoase.

Africa de Sud: Număr redus de plantații de zmeură

Industria zmeurei din Africa de Sud nu se află într-o fază de expansiune și numărul de hectare de zmeură este redus: 131 hectare. Disponibilitatea materialului săditor este limitată și cultivatorii trebuie să importe propriul material săditor.

Cifrele pentru 2022/23 arată o producție de 2.456 de tone, dintre care 1.228 de tone au fost exportate. Fereastra de producție se desfășoară din noiembrie până în mai, cu exporturi care încep în februarie.

Există oportunități bune de export, spune unul dintre puținii cultivatori de zmeură din Africa de Sud, mai ales cu soiurile potrivite, care au o durată de viață care sprijină exporturile.

Piețele pentru zmeura din Africa de Sud sunt în Orientul Mijlociu, Europa și Marea Britanie. Zmeura este comercializată și pe piața locală.

China: Piață limitată pentru zmeură

Zmeura nu este un fruct comun în China, piața fiind încă limitată. În mijlocul Chinei, în provincia Henan, a avut loc o mică conferință comercială pentru zmeură pe 18 iunie.

Orașul Fengqiu din provincia Henan a început să cultive zmeură în 1930, iar industria a început să se extindă în 1990. Acum, zmeura din Fengqiu a devenit un punct de referință geografic, iar zmeura procesată a fost exportată în Statele Unite, Danemarca, Rusia și alte țări.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Brânza maturată de Horezu, premiată cu aur la World Cheese Awards 2024

Concursul World Cheese Awards 2024 a avut loc în...
‹ adv ›

Soluții avansate post-recoltă: Creșterea profitabilității prin gestionarea precisă a depozitării la rece

În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...

Premieră mondială: Corteva anunță grâul hibrid non-OMG

Corteva a anunțat pe 18 noiembrie o descoperire revoluționară pentru una dintre cele mai importante culturi alimentare din lume...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole