Sacrificările de păsări în unităţile industriale (abatoare) au înregistrat în 2023 tendinţă ascendentă, comparativ cu anul anterior, iar sacrificările de bovine, porcine, ovine şi caprine au avut o tendinţă descendentă.
Producţia de lapte colectat de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile industriale procesatoare a crescut în anul 2023 faţă de 2022, conform unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică.
Potrivit INS, în 2023, numărul de bovine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a scăzut faţă de anul precedent cu 12,8%, iar sacrificările de porcine s-au redus cu 1,1%. Producţia de carne de bovine a scăzut cu 11,6%, iar cea de porcine cu 1,3%.
Numărul de ovine şi caprine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) s-a diminuat faţă de anul precedent cu 2,8%, iar producţia de carne de ovine şi caprine cu 2,4%.
Numărul de păsări sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a crescut însă cu 5%, iar producţia de carne de pasăre cu 4%.
Sacrificările de bovine au fost preponderente în regiunile Nord-Est (51,1%), Vest (peste 9,7%), Sud-Muntenia (9,6%) şi Centru (9,5%), iar cele în regiunile Vest (37,3%), Sud-Muntenia (23,7%), Nord-Vest (12,8%) şi Nord-Est (12,7%).
Cele mai importante ponderi ale sacrificărilor de ovine şi caprine au fost înregistrate de regiunile Vest (23,9%), Sud-Muntenia (23,3%), Centru (17,0%), Sud-Est (13,2%, ) şi Nord-Est (11,6%).
Anul trecut, sacrificările de păsări au fost preponderente în regiunile Nord-Est (28,9%), Sud-Est (21,7%), Centru (17,3%) şi Sud-Vest Oltenia (peste 13,0%) şi Sud-Muntenia (10,2%).
În ceea ce priveşte cantitatea de lapte de vacă brut, colectată de unităţile procesatoare de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare, aceasta a crescut în 2023 a crescut cu 81.841 tone (+7,2%) faţă de anul anterior.
Cantitatea colectată de lapte brut de capră a scăzut cu 10,8% în anul 2023 faţă de anul 2022, în timp ce cantităţile colectate de lapte brut de bivoliţă şi oaie au crescut cu 9,6%, respectiv cu 37%.
Cantitatea de lapte brut importat s-a redus cu 42.068 tone (-26,6%).
În anul 2023, cea mai mare creştere a producţiei s-a înregistrat la unt cu 524 tone (+5%), urmată de smântână cu 1.019 tone (+1,6%).
Scăderi ale producţiei în anul 2023 faţă de anul 2022 au fost înregistrate la următoarele produse lactate: brânză topită cu 2.659 tone (-24,6%), lapte praf cu 319 tone (-12,9%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi alte produse lactate similare) cu 9.661 tone (-4,5%), lapte de consum cu 10.152 tone (-2,8%) şi brânză (inclusiv urdă) cu 361 tone (-0,4%).
Producţia de brânză obţinută din lapte de vacă (care reprezintă 92,1% din producţia totală de brânzeturi) s-a diminuat, de asemenea, cu 1.297 tone (-1,4%).
Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (40,8%), Nord-Vest (18,4%) şi Nord-Est (16,9%).
Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (57,4%), Nord-Vest (19,5%), Vest (peste 15%).
Regiunile Centru, Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest deţin peste 78% din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat) : Centru (40,4%), Bucureşti-Ilfov (peste 21,0%) şi Nord-Vest (16,6%).
Cele mai mari cantităţi de unt s-au produs în regiunile Vest (41,8%), Centru (39,4%), Nord-Vest (10,0%) şi Nord-Est (4,2%).
Brânza (inclusiv urda) s-a produs îndeosebi în regiunile Centru (38,9%), Nord-Est (23,1%), Nord-Vest (17,5%), Sud-Muntenia (8,9%) şi Sud-Est (7,1%). Cea mai mare producţie de brânză topită a fost obţinută în regiunea Centru (peste 90%).
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.