25.2 C
București
sâmbătă, 29 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleGrup Șerban: Extindere masivă a investițiilor. Producția de carne și procesarea de...

Grup Șerban: Extindere masivă a investițiilor. Producția de carne și procesarea de legume, printre priorități

Grup Șerban Holding, cea mai mare companie agricolă cu capital românesc din domeniul agribusiness-ului, continuă să facă investiții importante pentru a-și realiza obiectivul de valorificare superioară a producției agricole prin obținerea de produse cu o valoare adăugată mai mare.

În prezent, Grup Șerban este în așteptare pentru aprobare a investițiilor suplimentare (inclusiv pentru proiectele menționate) în valoare de 400 milioane de lei (80 de milioane de euro), dintre care 60% reprezintă fonduri europene nerambursabile.

Marius Tuțu, Director Comercial (Bovine + Ovine) Grup Șerban, ne-a relatat mai multe despre investițiile ce urmează a fi realizate.

‹ adv ›

Grup Șerban – investiții în ferme de ovine și bovine pentru carne

După achiziția unei ferme mici de tauri pentru îngrășat, Grup Șerban își orientează noi resurse în acest sector, optând în special pentru rasa Angus.

„Percepem aceste investiții ca pe o necesitate, deoarece volumele de producție mari îți permit să devii un jucător mai vocal și mai important, inclusiv pe partea de negocieri. În special, suntem axați pe rasa Angus, dar vom achiziționa și alte rase de carne”, ne-a povestit Marius Tuțu în cadrul evenimentul Corteva Agronomy Day.

Pentru început, sunt orientați spre 1000 de capete de bovine, planificând extinderea numărului acestora odată cu dotarea halelor.

„Am început a achiziționa animale, monitorizând și contractele de vânzare a producției ce urmează a fi obținută. Construim ferma pentru a asigura capacități suficiente de cazare, iar apoi vom crește capacitățile de achiziție și numărul efectivului. Pentru realizarea obiectivelor se lucrează la elaborarea proiectului pentru accesarea fondurilor europene”.

Urmează construcția unei hale complet automatizate pentru îngrășarea taurilor de carne.

În paralel, Grup Șerban planifică extinderea fermei de ovine pentru îngrășat, ce, la moment, numără aproximativ 2500 de capete.

„Am optat pentru rasa de ovine Île-de-France. Planul nostru pentru termen lung este să cumpărăm și apoi să vindem 30 de mii de capete per ciclu. Cererea pentru export este înaltă, în special, ne orientăm spre Vest, unde este un control strict al calității, oferindu-se în schimb un preț mai bun”.

Investiții în fabrica de procesare a cartofilor

În ultimii patru ani, Grup Șerban a făcut investiții importante în legumicultură, astfel încât să ajungă a fi declarați cel mai mare producător de cartofi pentru industrializare din România.

Cultivă pe 650 de hectare cartof și pe 100 de hectare ceapă la irigare, iar recoltele obținute nu sunt valorificate imediat, ci vor să le prelucreze, depoziteze și să le valorifice.

„În cazul legumelor, factori cheie pentru extindere sunt apa pentru irigare și depozitarea, pentru a nu fi nevoiți să vindem rapid și la un preț mic. În cazul cartofilor, suntem orientați spre procesare pentru producerea chipsurilor și fulgilor de cartofi.

Astăzi, avem o capacitate de depozitare de șase mii de tone. Deja s-au construit halele pentru încă 15 mii de tone. Pentru anul viitor, planificăm extinderea cu încă 35 de mii de tone, astfel încât la final de 2025 să ajungem a fi cel mai mare integrator de legume cu capacitatea cea mai mare de depozitare din România – peste 50 de mii de tone”.

În paralel, lucrează la un alt proiect pentru a obține fonduri europene și a deschide o fabrică de procesare a cartofilor cu o capacitate anuală de 45 de mii de tone pentru cartofi french fries și 15 mii de tone pentru fulgi de cartofi.

„Astăzi, producem circa 25 de mii de tone de cartofi, diferența achiziționând-o de la fermieri-parteneri. Dorim să integrăm în planurile noastre și ceea ce produc ei.

Pentru cartofi, principala piață de desfacere e cea internă. La moment, România importă foarte mulți cartofi congelați. Dacă vom produce aici, excludem costurile de transport pe care le au companiile exportatoare în România și astfel putem avea un produs competitiv. Suntem orientați spre sectorul HoReCa”.

Grupul menționează că, investițiile făcute sunt în spiritul economiei circulare și al păstrării în cadrul grupului a unui procent cât mai mare din marja aferentă lanțului valoric.

Amintim că, în 2023 Grup Șerban Holding a achiziționat o fermă în județul Vaslui ajungând la o suprafață exploatată de peste 13.000 de hectare.

În 2024, Grup Şerban Holding a raportat un profit net de 4,5 mil. lei în primele trei luni din 2024, în scădere cu 15% faţă de perioada similară din 2023. Afacerile au urcat cu 7%, la 130 mil. lei.

‹ adv ›

2 COMENTARII

  1. Felicitări! Am vizitat locația de la Sascut, nu pot avea decât cuvinte de laudă! Management de top, multă muncă și investiții pe măsură!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Liceele agricole, în căutare de viitori specialişti în agricultura durabilă

Liceele agricole au pregătit pentru anul şcolar 2024-2025 oferte...
‹ adv ›

Olt: Peste 8.700 de producători de tomate şi de usturoi, eligibili pentru ajutorul de 1.500 de euro

Peste 7.900 de producători de tomate în spaţii protejate şi peste 800 de producători de usturoi sunt eligibili pentru...

Se transmit bolile și dăunătorii în următoarea cultură dacă rămân resturi vegetale?

Înainte de abordarea practicilor conservative (no–tillage sau minim–tillage), temă foarte actuală, aș dori să clarific și să vă reamintesc,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole