25.1 C
București
marți, 2 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleEurostat: Preţurile produselor agricole în UE au scăzut în primul trimestru din...

Eurostat: Preţurile produselor agricole în UE au scăzut în primul trimestru din 2024

Preţurile produselor agricole în Uniunea Europeană (UE) au scăzut, în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Preţul mediu al produselor agricole, în ansamblu, s-a diminuat cu 6%, în primele trei luni din acest an, faţă de primul trimestru din anul anterior, în timp ce preţul mediu al bunurilor şi serviciilor consumate în prezent în agricultură (mijloacele de producţie care nu au legătură cu investiţiile) a scăzut cu 11%.

După o perioadă de perturbări, când s-a înregistrat un avans semnificativ al preţurilor produselor agricole în UE, în 2021 şi în primele trei trimestre din 2022, ritmul creşterii a încetinit, iar apoi preţurile au început să scadă.

‹ adv ›

Schimbările de preţ au fost variate şi contrastante, în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023. Un declin semnificativ s-a înregistrat la preţul mediu al cerealelor (- 28%), în timp ce preţul laptelui a scăzut cu 12%.

De asemenea, preţurile la ouă şi plante industriale (seminţe oleaginoase, culturi proteice, tutun brut, sfeclă de zahăr şi altele) au fost pe un trend descendent cu 10%, iar cele la legume proaspete cu 6% (cu un declin de 33% la preţul tomatelor).

În contrast, preţul mediu al cartofilor a crescut cu 22%, al fructelor proaspete cu 20% (în pofida unui declin de 44% al preţurilor la lămâi şi lime), ca efect al condiţiilor meteo nefavorabile asupra cantităţilor recoltate.

În rândul mijloacelor de producţie care nu au legătură cu investiţiile, cele mai mari scăderi de preţuri au fost la îngrăşăminte şi amelioratori de sol (-31%), furaje (-16%), energie şi lubrifianţi (-12%).

La nivel naţional, majoritatea statelor membre UE (21 dintre cele 25 pentru care sunt disponibile datele) au înregistrat scăderi de preţuri ale produselor agricole, în primul trimestru al acestui an, în comparaţie cu intervalul similar din 2023.

Cel mai semnificativ declin al preţurilor a fost în Ungaria (-24%), Bulgaria şi România (ambele cu minus 18%), Slovacia şi Cehia (ambele cu minus 17%).

În schimb, preţurile au crescut în cinci ţări din sudul UE: Grecia (+20%), Malta şi Spania (ambele cu plus de 4%), Portugalia şi Cipru (ambele cu plus de 1%).

La mijloacele de producţie care nu au legătură cu investiţiile preţurile au scăzut în 24 dintre cele 25 de state pentru care sunt disponibile datele, cel mai severe declinuri fiind consemnate în: Croaţia (-20%), Ungaria (-19%), Ţările de Jos şi Irlanda (ambele cu minus 17%). Singura creştere, de 2%, s-a înregistrat în Portugalia.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Bloomberg: Preţurile la orez se apropie de maximumul ultimilor 15 ani

Vremea afectează încă odată piaţa orezului, ducând preţurile la acest aliment de bază la cel mai ridicat nivel din...

Primul raport USDA privind producția și stocurile pentru campania 2024/2025

Incertitudinile climatice rămân ridicate și rămân a fi printre principalii exportatori de cereale, iar raportul USDA de vineri, 10...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole