32.9 C
București
marți, 25 iunie, 2024

-

HomepageAdvOMV Petrom investeşte aproximativ 750 de milioane de euro la Petrobrazi

OMV Petrom investeşte aproximativ 750 de milioane de euro la Petrobrazi

OMV Petrom va investi aproximativ 750 de milioane de euro la Petrobrazi pentru a transforma rafinăria în primul producător major de combustibili sustenabili din regiune, informează compania, printr-un comunicat.

Investiţia constă în construirea unei instalaţii SAF/HVO şi a două instalaţii de producţie de hidrogen verde care va fi utilizat în procesul de obţinere a biocombustibililor.

Investiţiile pentru instalaţia de producţie SAF/HVO (uleiul vegetal hidrotratat, cunoscut şi sub numele de motorină din surse regenerabile, diesel verde sau biodiesel) se ridică la 560 milioane de euro.

Instalaţia va avea o capacitate de producţie de 250 kt/an de SAF şi HVO, precum şi bio-nafta şi bio-GPL, produse utilizate în industria chimică.

Potrivit comunicatului, flexibilitatea instalaţiei permite ajustarea mixului de produse rezultate în funcţie de cererea pieţei şi mixul de materii prime disponibil. Instalaţia are un consum anual de circa11 kt de hidrogen, cea mai mare parte urmând a fi asigurată de cele două unităţi noi de producţie hidrogen verde.

„Mergem mai departe cu transformarea noastră şi, în plus faţă de noile proiecte de energie regenerabilă, astăzi am făcut un pas decisiv pentru decarbonarea transportului în România. În total, până în 2030, ne-am angajat să alocăm 11 miliarde de euro pentru a transforma compania pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, în Romania şi în regiune”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, în comunicat.

Investiţiile pentru cele două instalaţii de hidrogen verde sunt estimate la aproximativ 190 milioane de euro, din care până la 50 milioane din fonduri europene, prin Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

OMV Petrom şi Ministerul Energiei au semnat contractele de finanţare la începutul acestui an.

Cele două instalaţii vor avea o capacitate totală de 55 MW. Cantitatea totală anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la circa 8 kt.

Integrarea hidrogenului verde în procesul de obţinere a biocombustibililor, precum combustibilul sustenabil pentru aviaţie şi biodiesel, va determina o reducere cu cel puţin 70% a emisiilor de CO2 prin comparaţie cu combustibilii convenţionali, precizează sursa citată.

Petrobrazi este prima rafinărie din ţară certificată pentru producerea de SAF şi HVO prin co-procesarea materiilor prime de natură biologică.

Pentru a-şi asigura accesul la o sursă sigură de materii prime pentru a produce biocombustibili, OMV Petrom a achiziţionat o participaţie de 50% din „Respiră Verde”, lider în colectarea uleiului alimentar uzat în România.

„Respiră Verde” colectează până la 10 kt de ulei comestibil uzat pe an de la agenţi economici din domenii precum industria ospitalităţii (hoteluri, restaurante) şi retail.

„Împreună cu electro-mobilitatea, biocombustibilii sunt răspunsul pentru un transport cu emisii reduse de carbon şi ne aşteptăm la o creştere graduală a cererii pentru aceste produse.

Datorită investiţiilor pe care le-am anunţat astăzi, vom putea înlocui importurile cu biocombustibili produşi aici, în România. Pentru clienţii noştri, acest lucru înseamnă certitudinea produsului şi mai puţine emisii de carbon.

Vrem să fim şi în viitor prima alegere pentru clienţii noştri şi să le oferim produsele de care au nevoie”, a precizat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare şi Marketing.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023.

Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV şi Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2023, acţionarii români deţin peste 43% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 22,5% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti).

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2023. În aceeaşi perioadă, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

Adv
Adv
Advertoriale și comunicate de la cele mai importante companii și organizații din agrobusiness-ul românesc.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Excedentul UE din comerţul cu produse agroalimentare a crescut cu 13,8% în primul trimestru

Comerţul extern cu produse agroalimentare al Uniunii Europene a înregistrat în primul trimestru din 2024 un excedent de 17,9...

Harghita: Scădere constantă a suprafeţei plantate cu cartofi, mai ales la producătorii mici

Suprafaţa plantată cu cartofi în judeţul Harghita continuă să înregistreze o scădere constantă, acest fenomen putând fi observat cu...

Canicula afectează culturile de vară din Europa de Est, inclusiv în România – susțin analiștii

Valul de căldură care se extinde săptămâna aceasta în Europa va afecta semnificativ culturile de vară în sud-est, dar...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole