Ucraina a stabilit în luna mai un nou record cu privire la cantitatea de zahăr exportată într-o singură lună, 108.000 de tone, dintre care 65% a mers spre UE şi 35% spre alte ţări, a declarat marţi preşedintele în exerciţiu al Asociaţiei naţionale a producătorilor de zahăr din Ucraina (Ukrsugar), Yana Kavushevska, informează Interfax.
Kavushevska a informat că în 2020 suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr în Ucraina a fost de 216.000 de hectare, iar în ultimii doi ani această suprafaţă a crescut cu aproape 20%, până la 250.000 de hectare, în condiţiile în care atât fermierii independenţi căt şi companiile din agribusiness au ales sfecla de zahăr ca sursă de venituri.
Sursa citată a explicat succesul industriei ucrainene prin situaţia favorabilă de pe piaţa mondială, unde preţul zahărului este la cel mai ridicat nivel de după 2006.
În plus, pentru producătorii ucraineni a fost mai uşor să exporte zahăr, comparativ cu cereale.
Aceasta a subliniat că un alt factor pozitiv, care a impulsionat industria zahărului din Ucraina, este eliminarea taxelor vamale pe relaţia cu Uniunea Europeană, lucru care a fost utilizat în mod activ de producătorii ucraineni şi a ajutat la majorarea exporturilor.
Chiar dacă preţurile globale la zahăr se ajustează şi rezultatele financiare ale producătorilor ucraineni nu mai sunt la fel de încurajatoare ca înainte, Kavushevska şi-a exprimat speranţa că sfecla de zahăr va rămâne una din primele trei culturi agricole, în termeni de profitabilitate, şi o alternativă bună la cereale pentru fermierii ucraineni, pentru al treilea an la rând.
În 2023, Ucraina a recoltat 1,8 milioane de tone de sfeclă de zahăr după ce fermierii au majorat suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr până la 250.000 de hectare, de la 186.000 de hectare în 2022.
Recent, Ministerul Agriculturii de la Kiev prognoza că în 2024 producţia de zahăr va ajunge la 1,8 milioane de tone iar exporturile se vor situa la 900.000 de tone.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.