Piața asigurărilor agricole a evoluat semnificativ în întreaga lume, adaptându-se la noile provocări ale vremii și cerințele fermierilor, astfel încât, să poată compensa pierderile financiare rezultate și, prin urmare, servește drept instrument important de gestionare a riscurilor.
În cadrul unei vizite la sediul grupului Österreichische Hagelversicherung, Austria, din care face parte compania Agra Asigurări, am aflat mai multe despre strategiile și soluțiile implementate ce au permis dezvoltarea pieței asigurărilor în agricultură, inclusiv cele pretabile pentru piața României, unde compania deține o cotă de peste 50%.
Cum s-a dezvoltat piața asigurărilor agricole în Austria
Austria, comparativ cu alte țări UE lider după suprafețele asigurate, are un sector agricol mai slab dezvoltat, care se caracterizează printr-o combinație de pășuni, producție arabilă și culturi speciale (Eurostat 2022).
Cu toate acestea, are o piață distinctă a asigurărilor agricole și prezintă diversitate în ceea ce privește producția agricolă, expunerea la riscurile meteorologice, structura pieței de asigurări și formele și profunzimea intervențiilor.
Astfel, gradul de asigurare în agricultură în Austria pentru culturile agricole este de 85%, pentru bovine este de peste 50%, pentru suine 75%, iar pentru păsări de peste 90%.
De la primele forme de protecție împotriva riscurilor climatice, până la soluțiile digitale avansate de astăzi, au trecut prin transformări esențiale pentru a răspunde nevoilor moderne ale agriculturii.
În prezent, Austria subvenționează din resursele naționale primele cu până la 55%, alte țări lider cum e Franța și Italia cu până la 60%, iar Spania cu aproximativ 40%.
Germania nu oferă subvenții pentru prime la nivel național, dar are o deducere a taxei pe valoarea adăugată și mai multe state federale precum Bavaria, Baden-Württemberg și Renania-Palatinat subvenționează primele cu până la 50%.
Filosofia ce a permis deținerea cotelor importante de piață
Pe lângă grindină, îngheț, secetă, furtună și inundații, compania asigură alte 10 riscuri și oferă cea mai cuprinzătoare gamă de produse din Europa.
În plus, oferă cea mai rapidă și modernă evaluare a daunelor din Europa, cu o perioadă de aprobare internă a plăților mai mică de 2 zile.
Comunicarea în caz de daune
Comunicarea expertizei climatice
Pe baza acestor informații și cu vizita în teren, sunt determinate zonele afectate și estimate unde au fost daunele mai mari.
Comunicarea pe baza alertei meteo
Datorită unei colaborări a companiei de asigurări cu Institutul de Meteorologie, se oferă date contra cost ce ulterior sunt prelucrate și sunt folosite pentru serviciul meteo.
În Austria, alertele meteo sunt transmise către un post de radio, lucru ce se întâmplă de peste 15 ani. Numărul alertelor meteo a crescut în acești ani, vremea fiind din ce în ce mai imprevizibilă.
În plus, alerte meteo sunt transmise către fermieri prin SMS – circa 100 de mii de alerte pe an. Acestea sunt foarte utile în special pentru legumicultori care pot interveni rapid pentru a preveni daunele produse de înghețuri.
Aplicație dedicată grindinei cu 33 de mii de utilizatori
AgraSat – utilizarea datelor livrate de sateliți, cooperare cu ESA (Agenția Spațială Europeană)
Începând cu anul 2016, au fost lansați doi sateliți ce aparțin UE și care oferă date companiilor ce au nevoie de ele, dovedindu-se utile pentru companiile de asigurare.
Pe lângă cele menționate, grupul Österreichische Hagelversicherung investește mult timp și resurse în promovarea consumului de alimente regionale, se angajează să păstreze terenurile agricole ca resursă, susține proiecte de sustenabilitate și, în 2008, a fost compania cu prima clădire de birouri neutră din Viena din punct de vedere al emisiilor de CO2.
O parte din aceste proiecte au prins viață și în România și, cu certitudine, urmează și altele pentru a oferi fermierilor o mai mare stabilitate și securitate, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a agriculturii.
Citiți mai multe despre Agra Asigurări: Potenţialul pieţei asigurărilor agricole este de circa 8,4 mil. ha, din care 2,2-2,5 mil. ha sunt asigurate.