Patria Credit IFN SA, instituţie financiară nebancară parte a Patria Bank Group, a înregistrat în 2023 un profit net de 8,54 milioane lei, mai mare cu 44% comparativ cu 2022, şi a raportat o creştere a portofoliului de credite cu 14%, la o valoare de 184 milioane lei, conform unui comunicat al companiei.
Vânzările de credite noi au înregistrat o uşoară creştere faţă de 2022 (+1%), până la 94 milioane de lei.
Instituţia menţionează că în structura portofoliului se menţine ponderea ridicată a agriculturii, astfel încât 81% din portofoliul de credite au fost acordate clienţilor din acest domeniu.
De asemenea, 84% din portofoliul de credite reprezintă credite pentru investiţii, iar cea mai mare parte din portofoliu este securizat cu garanţii prin programe de garantare oferite de Fondul European de Investiţii (InvestEU, Easi).
În anul 2023, Patria Credit a fost recertificată pentru următorii patru ani, de către Comisia Europeană, îndeplinind 100% din cerinţele obligatorii de conformare cu Codul european de bună conduită pentru furnizarea de microcredite. Codul defineşte un set de standarde comune pentru sectorul microfinanţării din Europa.
Alături de parteneriatul cu CEB (Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei), în 2023, Patria Credit a semnat mai multe acorduri cu parteneri internaţionali, printre care şi cel cu REDI – Roma Entrepreneurship Development Initiative, ce este unic în piaţa de microfinanţare din România.
Acest parteneriat are ca obiect un împrumut şi un plafon de garantare pentru finanţarea antreprenorilor romi, plafon ce a fost utilizat integral până la finalul anului.
Patria Credit IFN SA este o instituţie financiară nebancară (IFN). Specializată în finanţarea agricultorilor, Patria Credit este membră a European Microfinance Network (EMN) şi Microfinance Centre (MFC) şi prima instituţie financiară nebancară dedicată microfinanţării din România, cu aproape 20 de ani de experienţă şi mai bine de 18.000 de clienţi finanţaţi.
Istoria Patria Credit a început în 1996, iniţial ca program al organizaţiei World Vision, evoluând ulterior în fundaţie şi apoi în IFN.
În prezent, activitatea Patria Credit IFN este recunoscută de Codul European de Bună Conduită iniţiat de Direcţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune din cadrul Comisiei Europene, pentru calitatea şi impactul activităţii de microfinanţare realizate în România.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.
Credite acordati..