Campania europeană de responsabilizare a consumatorilor Safe2Eat revine în România în 2024, axându-se pe trei teme esenţiale, respectiv aditivii alimentari, alergenii şi reciclarea hranei.
Campania, desfăşurată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), se află la a patra ediţie în Uniunea Europeană, s-a derulat în anii anteriori sub numele de EUChooseSafeFood şi are ca scop conştientizarea siguranţei alimentare în rândul cetăţenilor Europei.
Anul acesta, campania îşi extinde aria de acoperire la 18 ţări. Printre cele participante în 2024 se numără, alături de România, Cehia, Ungaria, Grecia, Estonia, Croaţia, Italia, Letonia, Cipru, Slovenia, Spania, Luxemburg, Slovacia, Austria, Polonia, Portugalia, Irlanda şi Macedonia de Nord.
În România, campania se desfăşoară în colaborare cu partenerul naţional al EFSA, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Potrivit sursei citate, cercetările efectuate de EFSA împreună cu IPSOS în 2023 au arătat că aproape 70% dintre europeni îşi exprimă interesul pentru siguranţa alimentară. Cu toate acestea, aproximativ 60% consideră că informaţiile privind siguranţa alimentară sunt prea tehnice şi dificil de înţeles.
Sub sloganul Safe2EatEU (care se referă la consumul sigur de mâncare în Uniunea Europeană), campania continuă să se concentreze pe educarea cetăţenilor cu privire la diferite aspecte ca bolile de origine alimentară, tehnicile adecvate de manipulare a alimentelor, importanţa citirii etichetelor şi promovarea practicilor de reducere a risipei alimentare.
Campania subliniază, de asemenea, importanţa unei diete echilibrate, siguranţa suplimentelor alimentare şi necesitatea de a fundamenta ştiinţific menţiunile referitoare la sănătate de pe etichete.
În plus, urmăreşte creşterea gradului de conştientizare cu privire la siguranţa aditivilor alimentari şi a alimentelor noi, precum şi cu privire la posibila prezenţă a alergenilor alimentari.
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) este o agenţie a Uniunii Europene înfiinţată în 2002 cu scopul de a servi drept sursă imparţială de consiliere ştiinţifică pentru responsabilii cu gestionarea riscurilor şi de a asigura comunicarea cu privire la riscurile asociate lanţului alimentar.
Agenţia cooperează cu părţile interesate pentru a promova coerenţa consultanţei ştiinţifice a UE şi oferă baza ştiinţifică pentru legile şi regulamentele menite să protejeze consumatorii europeni împotriva riscurilor legate de produsele alimentare – de la fermă la consumator.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.