Conferinţa Naţională de Gestiune a Riscurilor Agricole, programată marţi, îşi propune să identifice riscurile cu care se confruntă fermierii din România, oferind în acelaşi timp soluţii inovatoare şi eficiente pentru gestionarea acestora.
Printre speakerii evenimentului se numără Eugen Anicescu, CEO Aon România, Cerasela Tudor, expert senior al diviziei „Agriculture” din cadrul Aon, reprezentanţi ai unor consultanţi şi asiguratori de top din agribusiness, precum AgXecutive, Agra Asigurări, Munich New şi Descartes, în dialog cu reprezentanţi ale celor mai importante asociaţii şi cooperative de agricultori şi fermieri.
Evenimentul „Aon Agri Risk Management” va oferi două sesiuni interactive cu experţi care vor explora o varietate de teme importante pentru sectorul agricol.
În cadrul primului panel, denumit „Riscurile în fermă – identificare şi impact”, participanţii vor fi antrenaţi într-un exerciţiu interactiv de identificare SMART a riscurilor, urmărind să creeze împreună harta acestora în funcţie de probabilitate şi impact, prezentată sub formă de heatmap.
Această abordare interactivă şi practică le va oferi participanţilor instrumente şi strategii pentru gestionarea eficientă a riscurilor în sectorul agricol.
Cel de-al doilea panel, denumit „Riscurile în fermă – soluţii de limitare a impactului”, va expune informaţii utile despre cele mai potrivite soluţii pentru prevenirea riscurilor cu care se confruntă fermierii, strategii eficiente pentru mitigarea volatilităţii preţurilor în agricultură, soluţii potenţiale de limitare a impactului financiar prin externalizarea riscurilor în ferme, constituirea rezilienţei financiare în agricultură prin asigurarea riscurilor, punând accent pe beneficiile oferite de asigurările clasice şi soluţiile parametrice.
Potrivit Eurostat, Biroul Oficial de Statistică al Uniunii Europene, 90% din suprafaţa arabilă în uz din România este dedicată cultivării plantelor, în special a cerealelor şi oleaginoaselor.
De asemenea, în ţara noastră se află aproape o treime din totalul fermelor din UE (31,8%) dar şi cel mai mare procent de lucrători agricoli (20,9%).
Alături de Grecia, România are cea mai mare pondere de ferme de familie (ferme gestionate şi operate de membrii aceleaşi familii), respectiv 99%, un procentaj comparabil cu media europeană de 94,9%.
Aon este o companie globală de consultanţă specializată în managementul riscului, pensii şi sănătate.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.