Prețurile la cereale – grâu, porumb, dar și la rapiță sunt în creștere, pe fondul vremii capricioase care naște temeri privind recoltele din acest an, notează puterea.ro.
Grâul, de exemplu, a cunoscut luni după amiază, 6 mai, o creștere importantă la Matif, bursa europeană de la Paris. Astfel, contractul pentru grâu cu scadență în septembrie a înregistrat o creștere importantă de 10,25 euro pe tonă, până la 245,25 euro pe tonă.
Drept urmare, prețurile s-au mărit cu 10 euro/tonă, atingând un nivel record, de altfel, și cel mai mare din ultimele 8 luni. Pentru grâul cu scadența în decembrie, avansul este de 9,5 euro/tonă, ceea ce înseamnă un preț de 250,5 euro pe tonă.
În același timp, prețurile au crescut și la Chicago Board of Trade (CBoT), SUA, pentru contractul din iulie atingându-se un nivel de 648,75 cenți SUA/bushel, ceea ce înseamnă un avans de 26,25 cenți SUA /bushel.
Creșterea a continuat și în dimineața zilei de 7 mai, la ora 10:16 dimineața, grâul din iulie înregistra un avans de 3,75 cenți SUA/bushel, până la 652,5 cenți SUA/bushel, raportat la ziua de luni.
Vești bune și la porumb
Veștile bune vizează și porumbul. La Matif, contractul cu livrare în iunie a crescut cu 7,25 euro pe tonă, în data de 6 mai, până la 209,25 euro pe tonă, potrivit Agrarheute.com. De asemenea, contractul cu scadență în noiembrie a înregistrat un avans de 7,5 euro pe tonă, până la 217,5 euro pe tonă.
Bursa de Valori din Chicago se înscria și ea pe un trend ascendent, porumbul din iulie câștigând 8,75 cenți SUA/bushel, până la 469,00 cenți SUA/bushel. Tendința de creștere se menținea și marți dimineața.
Rapița cunoaște și ea un trend similar. La Matif, cotația s-a mărit cu 11,25 euro pe tonă pentru contractul cu scadența în august 2024, atingând un nivel de 481 de euro pe tonă. Brusc a crescut și contractul cu livrare în noiembrie până la 488,50 euro pe tonă de rapiță.
Cauzele creșterii
Creșterea prețurilor are loc pe fondul vremii schimbătoare, existând temeri legate de recoltele din acest an. În SUA, de exemplu, sunt așteptate pierderi de randament pentru grâu, din cauza lipsei precipitațiilor.
Secetă este și în sudul Rusiei, ceea ce a făcut să se reducă previziunile pentru recolta de grâu din Rusia de la 93 de milioane de tone, la 91 de milioane de tone.
Nici francezii nu stau prea bine, la acest moment, prognozele arătând că o treime din producția de grâu din acest an este de calitate mai slabă raportat la anul precedent.
Mai trebuie spus că semănatul porumbului este în întârziere în Franța și SUA. De asemenea, Brazilia suferă de condiții meteorologice extreme, fiind afectată de inundații în sud și de secetă în alte regiuni.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.