Carnea de pui şi ouăle din România sunt fără riscuri pentru consumatori, iar rezultatele analizelor efectuate recent de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) atestă că producătorii români respectă cu stricteţe legislaţia în vigoare, susţin reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
De altfel, toţi membrii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), producători de carne de pasăre şi ouă consum din România, respectă cu stricteţe legislaţia în vigoare, fiind monitorizaţi permanent de ANSVSA.
Potrivit sursei citate, numărul de probe pentru control este aprobat, conform Directivei 96/23/CE, de către Comisia Europeană în funcţie de numărul de păsări din fiecare ţară.
De asemenea, metodele de analiză şi control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate şi verificate anual de către Comisia Europeană. Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat, de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), fără ca producătorii să fie informaţi.
Pe lângă Programul de Control oficial realizat de ANSVSA în baza Planului Naţional de control reziduuri, crescătorii de păsări şi fermierii sunt obligaţi să facă săptămânal supraveghere prin programe de autocontrol, au mai transmis reprezentanţii UCPR.
În ceea ce priveşte utilizarea antibioticelor, preşedintele organizaţiei crescătorilor de păsări din România a subliniat că acestea sunt folosite doar în scop curativ, ca tratament în diferite boli ale păsărilor, sub prescripţia şi supravegherea medicului veterinar.
De la data finalizării tratamentului cu antibiotice şi până la abatorizare se respectă „timpul de aşteptare”, astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice.
Cu toate că rezultatele analizelor arată clar faptul că ouăle şi carnea de pui produse în România sunt sigure pentru consum, din păcate, există numeroase ştiri false şi declaraţii nechibzuite care colportează neadevăruri despre sector, susţin reprezentanţii UCPR.
Potrivit sursei citate, programul de control al siguranţei produselor avicole are la bază legislaţia europeană în domeniu.
Astfel, pentru interzicerea utilizării hormonilor în creşterea păsărilor, operează Directiva 96/22, transpusă în legislaţia românească prin Ordinul ANSVSA 199/2006, cu modificările şi completările ulterioare; pentru interzicerea folosirii antibioticelor în hrana păsărilor, operează Regulamentul 1831/2003; pentru depistarea substanţelor farmacologic active, operează Regulamentul 37/2010; pentru depistarea pesticidelor în carne, operează Regulamentul 396/2005; pentru depistarea diferiţilor contaminanţi şi micotoxinelor în carne, operează Regulamentul 1881/2006.
UCPR este o asociaţie cu caracter profesional, fără scop lucrativ, non-guvernamentală, autonomă, cu personalitate juridică, construită în 1993 cu scopul realizării unităţii organizatorice a crescătorilor de păsări din România.
UCPR îndeplineşte rolul de liant între agenţii economici care activează în domeniul aviculturii, reprezentând şi comunicând interesele societăţilor avicole în relaţia cu instituţiile statului, precum şi în relaţia cu publicul larg.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.