Miercuri, 10 aprilie, Parlamentul European și-a adoptat poziția cu privire la propunerea Comisiei Europene pentru o Lege de Monitorizare a Solului, primul act normativ dedicat solurilor în cadrul UE, cu 336 de voturi pentru, 242 împotrivă și 33 abțineri.
Membrii Parlamentului European susțin obiectivul general de a avea soluri sănătoase până în anul 2050, în acord cu Obiectivul Zero Poluare al Comisiei Europene (EU Zero Pollution Ambition) și necesitatea unei definiții uniformizate a sănătății solului, precum și a unui cadru de monitorizare cuprinzător și coerent pentru a sprijini gestionarea sustenabilă a solului și pentru a remedia siturile contaminate.
Mișcarea globală Salvează Solul (susținută de UNCCD, UNEP, UNFAO, IUCN și Programul Alimentar Mondial printre alții) a fost implicată în consultările cu Comisia Europeană cu privire la noua lege și a numit adoptarea acesteia „un pas vital înainte”.
Salvează Solul îndeamnă guvernele lumii să impună prin lege un conținut minim de 3-6% materie organică în solul agricol, pentru a se asigura că acesta este viu, sănătos și prosperă în mod sustenabil.
Noua lege va impune țărilor UE ca mai întâi să monitorizeze și apoi să evalueze starea de sănătate a tuturor solurilor de pe teritoriul lor. Autoritățile naționale pot utiliza indicatori ai solului care descriu cel mai precis caracteristicile fiecărui tip de sol la nivel național.
Se estimează că aproximativ 60-70% din solurile europene sunt nesănătoase, ceea ce costă UE cel puțin 50 de miliarde de euro pe an.
Degradarea solului afectează negativ 3,2 miliarde de oameni din întreaga lume. (UNCCD, 2019)
90% din solul arabil al Pământului este în pericol până în anul 2050, avertizează FAO.
Salvează Solul este o mișcare populară globală (susținută de UNCCD, UNEP, UNFAO, IUCN și Programul Alimentar Mondial printre alții), menită să sprijine guvernele în adoptarea și implementarea de politici în favoarea sănătății solului.