8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleRăsadul de ardei - sfaturi la creștere și plantare

Răsadul de ardei – sfaturi la creștere și plantare


Procesul de creștere a răsadului de ardei este crucial, pentru că baza unei recolte bogate se pune încă din faza incipientă a dezvoltării plantelor.

Ardeii sunt foarte sensibili la temperatură și umiditate în timpul germinării semințelor. Temperatura optimă pe timp de zi trebuie să fie de 24-28 °C, iar temperatura optimă pe timp de noapte – de 20-21 °C.

Minimul pentru germinarea semințelor de ardei este de 13 °C. La temperaturi în afara intervalului optim, germinarea va fi întârziată.

‹ adv ›

Pregătirea unei parcele bune pentru cultivarea ardeiului este extrem de importantă.

Solul

Solul trebuie să fie nesalin și bine drenat. În timpul perioadei de germinare, substratul trebuie să fie bine umezit. Temperatura optimă trebuie să fie de 25 °C.

Solul trebuie sterilizat (cu aproximativ o lună înainte de semănat) prin tratament chimic sau cu abur, pentru a preveni pătrunderea Phytophthora capsici în timpul transplantării răsadurilor.

Semănatul nu trebuie să fie prea dens, optim ar fi aproximativ 200 de plante/m2 .

De obicei, plantarea poate fi efectuată la aproximativ 60 de zile de la semănat. Asigurați-vă că rădăcinile nu sunt deteriorate și căliți plantele.

Creșterea răsadului de ardei în ghivece

rasad ardei

Semințele de ardei pot fi semănate mecanic sau manual în ghivece, în blocuri de turbă presată sau în tăvi, care conțin substrat nutritiv special pregătit. Pentru perioade lungi de germinare, îngrășămintele cu N, P și K pot fi dizolvate în apa de irigare.

Ghivecele sau tăvile trebuie plasate pe un suport, pentru a preveni înrădăcinarea. În caz contrar, rădăcinile sunt deteriorate, ceea ce duce la o creștere întârziată.

Când semănați în tăvi, nu folosiți un model mai mic de 200, un model de 128 va fi mai bun. Cu cât suprafața celulei este mai mare, cu atât tulpina răsadului este mai groasă și mai puternică.

În general, atunci când se cultivă răsadul de ardei, este recomandat să se utilizeze casete cu celule de 55x55x65 mm. Vârsta răsadurilor nu trebuie să depășească 60 de zile.

Nu udați substratul după ce ați semănat; acesta ar trebui să fie saturat doar la 50% din adâncime.

Semințele de ardei au nevoie de mult oxigen, așa că, udarea excesivă împiedică germinarea. După apariția plantulelor, udați până la 10-15 % din drenaj. Drenajul este important pentru a redistribui sau elimina orice exces de săruri.

Fertirigarea poate fi începută când apar frunzele adevărate. Conductivitatea electrică trebuie să fie de 2-2,5.

Evitați udarea excesivă cu soluții de fertilizare, în special excesul de azot în condiții de iluminare slabă, deoarece aceasta favorizează obținerea unor plante subțiri și lungi.

Dacă este necesar, se poate folosi compost. De îndată ce răsadurile au atins lungimea dorită, puteți începe să le căliți. Înainte de plantare, oferiți plantelor o soluție nutritivă.

Plantarea răsadului de ardei

Răsadul de ardei se plantează în momentul în care solul a atins temperatura necesară (circa 15 grade) și nu există riscul înghețului. Orientativ, la sfârșitul lunii aprilie începutul lunii mai.

Plantele (cultivate în răsadnițe tradiționale) trebuie udate cât mai puțin posibil la început pentru a preveni infecția cu Phytophthora capsici și pentru a favoriza dezvoltarea rădăcinilor.

Plantele crescute în ghivece sau tăvi trebuie udate imediat după plantare. Pentru a preveni uscarea substratului, acestea se acoperă cu un strat subțire de pământ timp de câteva ore după plantare.

În mod obișnuit, densitatea plantelor este de 20 000-30 000 de plante/ha. Densitatea de plante pentru hibrizii de ardei cu creștere activă este de 20 000 de plante/ha.

Pentru hibrizii de ardei cu creștere mai puțin activă, se recomandă plantarea la o normă de 30 000 de plante/ha.

În sere și tuneluri de plastic, densitatea nu trebuie să depășească 20 000 – 25 000 de plante/ha.

Schema de plantare a răsadului de ardei

plantare ardei

Ardeiul nu formează lăstari suplimentari ca și roșiile, de aceea plantarea răsadurilor trebuie tratată cu responsabilitate.

Pentru o mai bună înrădăcinare a plantelor tinere în câmp și pentru protecția împotriva unor dăunători, se recomandă tratarea răsadurilor cu un insecticid sistemic înainte de plantare.

Pentru a evita unele boli, se recomandă respectarea schemei de plantare la ardei. Densitatea de plantare recomandată poate ajunge până la 35 de plante la ha sau chiar mai mult. Totul depinde de zona de creștere și de caracteristicile hibridului.

Schema optimă de plantare la ardei se consideră 70 x 30-40 cm; 90 x 25 cm. De asemenea, puteți utiliza o schemă de plantare în benzi (50 + 90) x 30 – 40 cm; (60 + 120) x 30 cm; (40 + 140) x 30 cm.

Se recomandă, de asemenea, utilizarea unei pelicule de mulci de culoare închisă, sub care se plasează o bandă de irigare prin picurare, cu o distanță de picurare de 20, 25 sau 30 cm.

Citiți mai multe despre Irigarea ardeiului prin picurare. Sfaturi pentru recolte bune.

Avantajul foliei de culoare închisă este că atrage multă căldură, ceea ce este foarte important pentru dezvoltarea sistemului radicular și a plantei în ansamblu, în special pentru producția timpurie.

Atunci când plantați răsaduri, este foarte important să acordați atenție adâncimii de plantare a plantelor – acestea trebuie să fie adâncite în sol la nivelul rădăcinuțelor superioare.

Plantarea deasupra nivelului rădăcinilor superioare determină formarea unei îngroșări în partea inferioară a tulpinii, din cauza udării excesive, în urma căreia țesuturile tulpinii crapă și se formează microfisuri, în care pătrund agenții patogeni.

Ca urmare, vasele sunt înfundate, substanțele nutritive sunt blocate, rădăcinile încep să moară, ceea ce duce la ofilirea și moartea completă a plantelor.

Pentru o recoltă mai timpurie, plantele tinere ar trebui să fie plantate afară în tuneluri joase acoperite cu peliculă. Pentru a face acest lucru, instalați arcuri de fier la o distanță de 2 m unul față de celălalt și întindeți folia peste ele.

Înainte de a instala arcurile, se recomandă să puneți pe ele o țeavă veche de irigare prin picurare, acest lucru va împiedica ruperea foliei la atingerea cu arcurile.

Arcurile trebuie legate cu o frânghie, partea superioară a foliei trebuie fixată astfel, încât să nu se îndoaie și să nu atingă vârfurile plantelor. Folosirea mini-tunelurilor face posibilă obținerea recoltei cu 1-2 săptămâni mai devreme.

Este foarte important ca tunelurile să fie ventilate la timp.

Alegerea locului de plantat pentru ardei – rotația culturilor

crestere ardei

Rotația culturilor este un factor important, care determină atât cantitatea, cât și calitatea culturilor.

Ardeiul se întoarce pe același loc sau se cultivă după alte plante solanacee (tomate, vinete, cartof) după o pauză de 3-4 ani.

În caz contrar, există un risc semnificativ de infectare în masă a plantelor cu boli și dăunători care sunt tipice pentru acest grup de culturi (verticilioza, suberificarea rădăcinilor, nematozi, viermi sârmă, buha semănăturilor și altele).

Citește mai multe despre Bolile la ardei și combaterea lor.

Cele mai bune premergătoare pentru ardei sunt varza albă, ceapa, curcubitacee (pepene verde, pepene galben, bostănoase) și cerealele.

O măsură agrotehnică foarte importantă în cultivarea ardeiului dulce este lucrarea solului la adâncimea specificată, care depinde de tipul și structura solului, astfel încât primăvara să puteți planta răsadurile în solul afânat.

Ardeilor nu le place solul compact, cu puțin oxigen. În condiții de sol cu argilă grea, se recomandă să se pregătească parcela din toamnă.

Dacă solul nu este pregătit corespunzător încă din toamnă, atunci în primăvară nu se recomandă efectuarea unei lucrări în profunzime, ci doar superficial, pentru că astfel vom putea planta răsadurile mai repede.

Fertilizarea ardeiului

Pentru fertilizarea de bază se recomandă utilizarea îngrășămintelor simple, care se dizolvă și se absorb mai repede decât cele complexe.

Pe baza datelor de analiză a solului, toamna ar trebui să se aplice maximum 20 % azot, preferabil de tip amoniu, precum și 80% fosfor și 50% potasiu.

Pentru a preveni putregaiul apical, ar trebui aplicată o doză de bază de calciu, preferabil sub formă de carbonat.

De asemenea, nu uitați de îngrășămintele organice, care se aplică în cantitate de 60-80 t/ha. Îngrășământul aplicat trebuie încorporat la nivelul zonei radiculare, la o adâncime de 15-30 cm.

Citiți mai multe despre Fertilizarea ardeiului – perioade importante, sfaturi.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate...
‹ adv ›

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...

Cum prevenim veștejirea, putrezirea rădăcinoaselor la păstrare

S-ar părea, că obținerea unor producții decente de tuberculi și rădăcinoase este deja o performanță. Și, dacă ați reușit-o,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole