19 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum alegem adâncimea de semănat a legumelor - sfaturi

Cum alegem adâncimea de semănat a legumelor – sfaturi

Adâncimea de semănat a semințelor este un parametru important, de care depinde nu doar germinația plantelor și calitatea răsadurilor, ci și randamentele viitoare. În funcție de specie, adâncimea optimă diferă.

Semănate la o adâncime prea mare, semințele vor avea nevoie de mult timp pentru a germina, sau chiar nu vor răsări- pentru a depăși stratul greu de sol și a ajunge la suprafață nu este atât de ușor.

Dacă sunt semănate aproape de suprafață, semințele devin mai vulnerabile, pot fi spălate de ploaie sau ciugulite de păsări. Cu toate acestea, semințele unor culturi nu trebuie să fie deloc îngropate în sol.

Ce luăm în calcul la stabilirea adâncimii de semănat a semințelor:

Dimensiunea semințelor – adâncimea de semănat depinde de dimensiunea semințelor. Se consideră că, cu cât semințele sunt mai mici, cu atât adâncimea de semănat este mai mică și invers.

Acest lucru se datorează faptului că semințele mari au mai multe substanțe nutritive pentru germinare decât semințele mici.

Dacă semințele mari sunt semănate la o adâncime mică, acestea vor germina rapid, dar plantele vor suferi din cauza lipsei de umiditate (stratul superior al solului se usucă mai repede), iar sistemul radicular va fi slab dezvoltat.

Semințele drajate par mari, dar atunci când determinați adâncimea de semănat nu trebuie să vă concentrați asupra dimensiunii drajeului, ci asupra dimensiunii semințelor în sine.

Perioada de semănat – cu cât se seamănă mai devreme, cu atât adâncimea de semănat este mai mică, și invers, când se seamănă mai târziu, semințele sunt îngropate mai adânc.

La semănatul timpuriu, temperatura optimă pentru germinare este la suprafața solului. Mai târziu, când solul se încălzește mai mult și temperatura potrivită se înregistrează la adâncimi mai mari, semințele pot fi îngropate mai adânc.

Al doilea argument este că la începutul sezonului, umiditatea este disponibilă, semințele au apă suficientă pentru a se umfla în straturile superioare ale solului, apoi solul de deasupra se usucă și semințele pot să nu aibă suficientă umiditate în perioadele necesare.

Compoziția solului – pe solurile argiloase și lutoase grele adâncimea de semănat trebuie să fie mai mică în comparație cu solurile ușoare, nisipoase și nisipoase lutoase.

În plus, solurile grele rețin umiditatea pentru o perioadă mai lungă de timp, se încălzesc mai greu și sunt slab oxigenate. Este mai dificil tinerei plantuțe să ajungă la suprafață prin astfel de soluri.

De asemenea, este necesar să se țină cont de locul de plantare (în spații protejate sau în câmp deschis) și de caracteristicile culturii – unele germinează rapid și au o forță de creștere mare, dar au nevoie de o anumită adâncime și densitate a solului.

În plus, luați în calcul disponibilitatea irigării. În majoritatea zonelor, din cauza schimbărilor climatice, chiar și creșterea în grădină fără udări regulate e foarte anevoioasă.

Citiți pe ambalaj recomandările specifice ale producătorului de semințe.

Adâncimea de semănat la legume:

adancime semanat legume

V-ar putea plăcea și articolul Cultivarea sfeclei roșii – sfaturi.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cauze ce duc la îngălbenirea răsadului de ardei, a plantelor tinere

Una dintre cele mai frecvente probleme la răsadurile de...
‹ adv ›

Răsadul de ardei – sfaturi la creștere și plantare

Procesul de creștere a răsadului de ardei este crucial, pentru că baza unei recolte bogate se pune încă din...

Mana cepei – simptome, prevenire, combatere

Mana cepei este cauzată de ciuperca microscopică Peronospora destructor, ce infectează doar speciile din genul Allium, incluzând usturoiul, ceapa, ceapa eșalotă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole