Cultivarea mixtă a culturilor a prezentat mereu interes în agricultura ecologică sau permacultură. Alegând vecinii potriviți pentru o anumită specie de legume, putem reduce riscul infestării cu anumiți dăunători sau reduce bolile.
De exemplu, Institutul de Cercetare în Agricultură Ecologică (FIBL) recomandă cultivarea concomitentă a țelinei și a prazului reduce infestarea cu trips a prazului.
În continuare, prezentăm și alte exemple utile și câteva sfaturi la alegerea vecinilor în cazul culturilor mixte.
La alegerea culturilor în cultivarea mixtă țineți cont de:
- cerințele fiecărei specii și necesarul de suprafață de nutriție. Culturile nu trebuie să devin concurenți pentru lumină, apă sau elemente nutritive;
- acestea nu trebuie să fie din aceeași familie botanică pentru a evita trecerea dăunătorilor şi bolilor de la o cultură la alta;
- combinați legume care rezistă la umbrire (spanacul, salata, ceapa pentru frunze, pătrunjelul pentru frunze) şi cele care cresc şi se dezvoltă bine în condiţii de iluminare suficientă (tomatele şi ardeiul);
- combinați culturile cu perioade de vegetație diferite – îmbinarea culturilor timpurii, medii şi târzii ne oferă posibilitatea de a elibera treptat suprafaţa de teren ocupată.
Plantele de tomate pot beneficia de verdețuri precum pătrunjelul și busuiocul care sunt plantate în apropiere. Pătrunjelul ține insectele departe de plantele de tomate.
Busuiocul care crește la aproximativ 25 cm de plantele de tomate poate crește randamentul culturii de tomate, potrivit extension.wvu.edu.
Exemple de legume timpurii: ceapa pentru frunze, salata, spanacul, mărarul,
ridichea de lună, mazărea, varza, cartofii şi sfecla timpurie;
Culturi cu maturitatea medie – tomatele, varza medie, cartofii, ceapa, fasolea, ardeiul;
Legume cu maturitate târzie – morcovul, pătrunjelul, ridichea de toamnă, sfecla, varza târzie, ţelina.
V-ar putea plăcea și articolul 5 flori ce trebuie cultivate în grădină pentru a ține dăunătorii plantelor la distanță.
Vecini buni – culturi mixte de legume
Dacă doriți să cultivați morcov, țineți cont că acesta crește bine în îmbinare cu mazărea, sfecla cu salata, varza cu ceapa, iar castraveţii sau tomatele – cu salata şi spanacul.
Varza timpurie creşte bine la cultivarea asociată cu tomatele, iar varza târzie – cu cartofii timpurii. Sunt reuşite, de asemenea, îmbinările de culturi agroalimentare, cum ar fi morcovul cu ceapa şi sfecla cu ceapa.
Ceapa şi usturoiul, datorită fitoncidelor, contribuie la împiedicarea făinării, putregaiului, manei.
Ceapa mai contribuie la reducerea acarianului roşu comun, mahorca distruge musculiţa albă, usturoiul şi pelinul afectează puricii, tomatele – puricele melifer, fluturele alb al verzei.