21.4 C
București
miercuri, 29 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleInvestiție de 100.000 de euro în compania Sublime Energie

Investiție de 100.000 de euro în compania Sublime Energie

Vestra, primul cluster specializat în industria utilităţilor şi automatizării industriale, a investit 100.000 de euro în compania de tip spin-off, Sublime Energie, pentru dezvoltarea producerii combustibilului fără carbon din deşeuri organice, potrivit unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Decizia de a investi în compania Sublime Energie s-a bazat, în primul rând, pe politicile declarate la nivelul Uniunii Europene şi în Cadrul Legislativ European.

„Grija faţă de natură şi pasiunea pentru un mediu sustenabil sunt două aspecte cărora le acordăm o importanţă deosebită, acesta fiind şi motivul pentru care am ales să investim în compania Sublime Energie. Suntem direct interesaţi să aducem în ţară această tehnologie şi să fim un trend setter pentru fermele agricole şi pentru staţiile de tratare a apelor uzate deoarece ne dorim să construim un model sustenabil şi predictibil în România. Ne considerăm parte a grupului de vizionari care încearcă să găsească soluţii pentru Europa pe termen lung şi avem mare încredere în echipa executivă Sublime Energie pe care o susţinem. În ceea ce priveşte activitatea Vestra, în acest an, ne-am propus o strategie pentru investiţii de tip start-up în domenii precum energie şi software”, a declarat Vlad Iftime, Managing Partner, Vestra.

Preocuparea tot mai multor factori către trecerea la surse de energie sustenabilă, ambiţia UE de a deveni neutră climatic până în 2050, eliminarea emisiilor de carbon şi reducerea emisiilor de metan, al doilea gaz cu efect de seră ca importanţă, sunt principalele obiective care contribuie la limitarea efectelor încălzirii globale, conform Acordului de la Paris.

Datele prezentate de CE arată că, la nivelul UE, sectorul agricol contribuie cu peste jumătate din emisiile totale de metan. În urma combustiei, biogazul produce CO2 neutru şi oferă posibilitatea tratării şi a reciclării unei întregi varietăţi de reziduuri pe o cale sustenabilă şi „prietenoasă” cu mediul înconjurător.

În România, Strategia naţională privind schimbările climatice şi creşterea economică verde cu emisii reduse de dioxid de carbon până în 2030 are în vedere trecerea către o economie rezistentă la schimbările climatice care integrează politicile şi acţiunile sale în creşterea inteligentă, ecologică şi favorabilă incluziunii.

Cel mai important pilon în investiţia Vestra îl reprezintă sustenabilitatea obţinută prin sinergia eforturilor dezvoltatorilor de tehnologie, a societăţii civile care înţelege schimbarea tehnologică, dar şi a celor care propun cadrul legislativ pentru atingerea obiectivelor.

Astfel, Franţa îndeplineşte cea mai potrivită combinaţie necesară dezvoltării tehnologiei pe care compania o susţine.

Obiectivul SUBLIME Energie este decarbonizarea mobilităţii şi asigurarea sau generarea unor noi surse de venit fermierilor prin utilizarea unei tehnologii brevetate de lichefiere a biogazului.

Unică în lume, tehnologia este rezultatul activităţii de cercetare a Centrului pentru eficienţa energetică a sistemelor din cadrul MINES ParisTech, condus de către Maroun Nemer.

Lichefierea biogazului din metanizatori reduce costurile lanţului de producţie a bio-GNV-ului şi a biometanului şi permite înfiinţarea unor reţele locale de colectare a biogazului de la fermele mici.

„Ne propunem să realizăm până în 2030 5 TWh pe an de combustibil fără carbon în Franţa, reducând în mod corespunzător dependenţa noastră energetică de combustibil fosili şi impactul climatic al acestora. Economia circulară pe care se bazează modelul nostru oferă o nouă dinamică economică teritoriilor rurale şi permite dezvoltarea suveranităţii noastre energetice şi alimentare. Este timpul să punem combustibilii fosili în muzeu!”, a declarant Bruno Adhemar, preşedintele companiei Sublime Energie.

În prezent, compania nu are operaţiuni în România însă rezultatele obţinute în ţările în care activează vor putea fi aplicabile pentru fermele agricole şi, respectiv, pentru staţiile de tratare a apelor uzate din oraşele mari şi medii.

Aceasta va urma politicile majore ale Uniunii Europene legate de producerea de energie verde, de sustenabilitate şi de incluziune socială.

Cu ajutorul Vestra-Elsaco Grup, Storengy, Business Angels şi a investitorilor istorici, Sublime Energie a obţinut fonduri de 1 milion de euro pentru a-şi dezvolta tehnologia de producere a combustibilului fără carbon din deşeuri organice şi pentru a-şi finanţa planul de dezvoltare tehnologică prin construirea a două modele pentru o lansare comercială în anul 2023.

Dezvoltarea de noi sectoare de bioGNV va accelera abandonul combustibililor fosili şi va permite celor care aleg GNV să-şi finalizeze tranziţia energetică prin minimizarea investiţiilor şi asigurarea celui mai scăzut impact climatic în analiza ciclului de viaţă al produsului.

Storengy, filiala Engie specializată în stocarea gazelor şi dezvoltarea gazelor verzi, va sprijini fazele de dezvoltare tehnologică a soluţiei SUBLIME Energie, oferindu-şi expertiza industrială.

De asemenea, va fi stabilită o colaborare între echipele de dezvoltare ale SUBLIME Energie, Storengy şi filiala sa Azola, pentru formarea ecosistemelor teritoriale favorabile succesului comercial al tehnologiei şi dezvoltării metanizării.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Reuters: Scumpirea zahărului a adus profituri record grupului francez Tereos

Producătorul francez de zahăr Tereos, care anul trecut şi-a...
‹ adv ›

ADAMA publică Raportul ESG 2023: Lansări importante de produse inovatoare și sustenabile și reducerea amprentei de carbon cu 14%

ADAMA Ltd., lider global în industria de produse pentru protecția plantelor, a publicat raportul de sustenabilitate pentru anul 2023....

ANM: Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii în 25 de judeţe, până joi seara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de ploi consistente, descărcări electrice şi vijelii,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole