Comisia Europeană a lansat o consultare cu privire la un proiect de eliminare treptată a utilizării controversatei substanțe chimice bisfenol A în materialele care vin în contact cu alimentele, inclusiv cutii de plastic.
Propunerea vine în urma avizului științific dat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a stabilit în aprilie 2023 că nivelurile actuale de expunere la bisfenol A (BPA) prezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor.
EFSA a redus semnificativ doza zilnică tolerabilă (TDI) pentru BPA, de la 4 micrograme (4 milionimi de gram) per kilogram de greutate corporală pe zi, la 0,2 nanograme (0,2 miliardimi de gram) per kilogram de greutate corporală pe zi.
Doza zilnică tolerabilă este astfel de aproximativ 20.000 de ori mai mică decât cea anterioară, din 2015.
Consultarea publică a început pe 8 februarie și va dura până pe 9 martie. Comisia va prezenta apoi statelor membre o propunere legislativă.
Interzicerea acestei substanțe, care a fost utilizată pe scară largă încă din anii 1960, se va aplica cutiilor de alimente și băuturi, ustensilelor de bucătărie, veselei și articolelor care vin în contact cu alimentele utilizate în producția profesională de alimente, a subliniat Executivul european într-un comunicat de presă.
De la sfârșitul anilor 1990, bisfenol A a fost suspectată că provoacă efecte adverse asupra sănătății prin pătrunderea în alimente.
Din 2011, UE a interzis utilizarea acestei substanțe în biberoanele din policarbonat, în 2016 a interzis utilizarea în fabricarea hârtiei termice, iar în 2018 a introdus restricții suplimentare privind utilizarea în biberoane și recipiente pentru bebeluși și copii și vopsele.
Belgia, Suedia, Danemarca și Franța au introdus restricții suplimentare asupra produselor BPA.
Urmând exemplul EFSA, Agenția de Mediu a UE a tras un semnal de alarmă cu privire la bisfenol A în septembrie 2023, declarând că expunerea publicului la substanța chimică este „cu mult peste” nivelurile de siguranță acceptabile, din cauza utilizării în recipiente din plastic și metal pentru alimente, sticle reutilizabile și conducte de apă potabilă.
Păreri divergente, chiar și în UE
Bisfenol A e o substanță care a provocat în mod special „îngrijorare” timp de zeci de ani, fără un consens științific cu privire la siguranța sa. Autoritățile de reglementare din UE și cele naționale nu fac excepție.
BPA a fost clasificat de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) ca un perturbator endocrin și „care prezintă un risc foarte ridicat”.
EFSA și-a publicat avizul științific pe 19 aprilie 2023. Ca răspuns, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a publicat un raport în aceeași zi, subliniind „opinia divergentă” față de concluziile EFSA privind revizuirea TDI, deoarece „agențiile folosesc diferite instrumente de evaluare”.
Potrivit unui aviz științific al Institutului Federal German pentru Evaluarea Riscurilor (BfR), „EFSA a scăzut TDI în primul rând pe baza observațiilor din studiile la șoareci” și „relevanța rezultatelor pentru sănătatea umană este îndoielnică”.