Eurodeputaţii şi-au exprimat miercuri sprijinul pentru un proces mai simplu pentru plantele obţinute prin noile tehnici genomice (NTG), considerate echivalente cu plantele convenţionale, pentru „un sistem alimentar mai sustenabil şi mai rezilient”, se arată într-un comunicat de presă al legislativului comunitar.
Parlamentul European şi-a adoptat poziţia de negociere cu statele membre referitoare la propunerea Comisiei privind noile tehnici genomice (NTG), care modifică materialul genetic al unui organism, cu 307 voturi pentru, 263 împotrivă şi 41 abţineri.
Conform PE, obiectivul propunerii este de a creşte sustenabilitatea şi rezilienţa sistemului alimentar prin dezvoltarea unor soiuri de plante îmbunătăţite, care rezistă la climă şi dăunători şi asigură recolte mai bogate sau au nevoie de mai puţine îngrăşăminte şi pesticide.
În prezent, toate plantele obţinute prin NTG trebuie să respecte aceleaşi norme ca organismele modificate genetic (OMG-uri).
Eurodeputaţii sunt de acord cu propunerea de a avea două categorii diferite şi două seturi de norme pentru plantele NTG.
Plantele NTG considerate echivalente cu plantele convenţionale (plantele NTG 1) ar beneficia de o derogare de la cerinţele legislaţiei privind OMG-urile, în timp ce celelalte plante NTG (din categoria NTG 2) ar trebui să respecte în continuare norme mai stricte.
Membrii PE doresc să menţină etichetarea obligatorie a produselor atât din categoria NGT 1, cât şi din categoria NGT 2.
Eurodeputaţii au convenit şi că toate plantele NTG trebuie să fie în continuare interzise în producţia ecologică, întrucât încă nu este clar dacă sunt compatibile, şi cer, de asemenea, Comisiei Europene să raporteze cum evoluează percepţia consumatorilor şi producătorilor asupra noilor tehnici după şapte ani de la intrarea în vigoare a documentului.
Pentru plantele NTG 1, eurodeputaţii doresc să schimbe dimensiunea şi numărul modificărilor necesare pentru ca o plantă NTG să fie considerată echivalentă cu plantele convenţionale. Pentru a asigura transparenţa, aleşii europeni sunt de acord cu publicarea online a listei tuturor plantelor NTG 1.
În cazul plantelor NTG 2, deputaţii europeni au convenit să menţină majoritatea cerinţelor din legislaţia privind OMG (care este printre cele mai stricte din lume), inclusiv procedura de autorizare a produselor.
Pentru a încuraja adoptarea lor, membrii PE au convenit să accelereze procedura de evaluare a riscurilor pentru plantele NTG 2 care se preconizează că vor contribui la un sistem agroalimentar mai sustenabil. Ei subliniază însă că trebuie respectat aşa-numitul principiu al precauţiei.
PE doreşte să se interzică în totalitate brevetele privind toate plantele, materialul vegetal, părţile lor şi informaţiile genetice ale plantelor NTG, dar şi caracteristicile procedeelor pe care le conţin. Scopul acestei măsuri este de a evita incertitudinea juridică, creşterea costurilor şi crearea de noi dependenţe pentru fermieri şi crescători.
Eurodeputaţii solicită, de asemenea, redactarea până în iunie 2025 a unui raport referitor la impactul brevetelor asupra accesului crescătorilor şi fermierilor la diverse materiale de reproducere a plantelor. Ei cer şi redactarea unei propuneri legislative care să actualizeze în consecinţă normele UE privind drepturile de proprietate intelectuală.
Potrivit eurodeputatului român Daniel Buda (PNL), vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală din PE, acest regulament „încearcă să răspundă unor provocări şi unor nevoi ale sectorului agricol, în sensul de a pune la dispoziţia acestora instrumente prin care să aibă acces la seminţe de calitate, seminţe care să fie, pe de o parte, rezistente la secetă, pe de altă parte să necesite un consum mult mai redus de pesticide, insecticide şi îngrăşăminte chimice, ceea ce se circumscrie oarecum în această nouă religie la nivelul Uniunii Europene – Green Deal”.
Parlamentul este acum pregătit să înceapă negocierile cu statele membre ale Uniunii Europene pentru a decide forma finală a legii.
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a evaluat potenţialele probleme legate de siguranţa NTG-urilor. Mai multe produse NTG sunt disponibile sau în curs de a fi disponibile pe piaţă în afara UE (de exemplu, bananele din Filipine care nu se înnegresc, cu potenţialul de a reduce deşeurile alimentare şi emisiile de CO2).
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.