20 C
București
vineri, 14 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinistrul Agriculturii: Creditul Fermierului și Creditul Agricol vor fi disponibile din 15...

Ministrul Agriculturii: Creditul Fermierului și Creditul Agricol vor fi disponibile din 15 februarie 2024

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Ionuț-Barbu, a avut miercuri, 24 ianuarie 2024, la sediul MADR, mai multe întâlniri cu delegații de agricultori din județul Timiș, Botoșani, aceștia din urmă aflându-se printre fermierii ce au protestat în comuna Afumați.

Problemele ridicate de cei prezenți au vizat costurile ridicate ale inputurilor, dificultățile cu creditarea și cu executările silite, situații punctuale cu plata subvențiilor de către APIA etc.

Ministrul le-a explicat celor prezenți măsurile identificate de MADR pentru a veni în sprijinul agricultorilor, precum suportarea în integralitate a accizei la motorina utilizată în agricultură, precum și facilitățile la creditare, respectiv Creditul Fermierului și Creditul Agricol, ce vor fi disponibile din 15 februarie 2024.

Echivalarea permiselor de conducere din categoria B cu Tr1 a fost deja realizată, prin adoptarea OUG 1/2024.

Astfel, ministrul a explicat că, în 2024, acciza la motorina utilizată în agricultură va fi suportată integral de Ministerul Agriculturii, iar celelalte acte normative vor intra în viitoarele ședințe de Guvern pentru asumare.

Toate acestea, corelate cu finanțarea pe care o are Ministerul Agriculturii pentru anul în curs, creează toate premisele pentru ca fermierii să își desfășoare activitatea fără dificultate în acest an.

O altă formă de sprijin așteptată de fermieri este subvenția de 100 euro pentru vaci de carne și bivolițe în 2024. MADR a alocat pentru acest an un buget de 16,1 milioane de euro pentru plata unei subvenții excepționale pentru crescătorii de vaci din rase de carne și bivolițe.

În ceea ce privește sectorul vegetal, a fost deja aprobată o schemă ajutor de stat, ce se acordă sub formă de grant direct, în vederea compensării parțiale a creșterii costurilor de producție, de recoltare, de transport și depozitare a producției agricole vegetale primare obținute la culturile înființate în toamna anului 2022 și recoltate în anul 2023.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MADR: Plăţi de peste 97 mln de lei pentru Campania 2023, în perioada 12 – 14 iunie

Plăţile efectuate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru...
‹ adv ›

Cuantumul final al plăților directe și redistribuirea sumelor disponibile pentru fermieri – publicate în Monitorul Oficial

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile şi se stabileşte cuantumul unitar al plăţii către beneficiarii intervenţiilor...

MADR: Circa 2,3 miliarde euro fonduri europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, absorbite de la începutul anului

Circa 2,3 miliarde euro au fost absorbite din fonduri europene de la începutul anului pentru agricultură şi dezvoltare rurală,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole