24.5 C
București
duminică, 26 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUE va permite măsuri mai extinse pentru a controla importurile de cereale...

UE va permite măsuri mai extinse pentru a controla importurile de cereale din Ucraina

Comisia Europeană analizează modalităţile prin care să poată permite statelor membre din Est să restricţioneze importurile din Ucraina, în condiţiile în care vrea să prelungească liberalizarea schimburilor comerciale cu Kievul pentru încă un an, până în luna iunie 2025, transmite Reuters.

Începând din iunie 2022, blocul comunitar a suspendat taxele de import, cotele şi ale măsuri de protejare a comerţului în cazul importurilor din Ucraina, în ideea de a sprijini economia ucraineană după invazia rusească.

Cu toate acestea, afluxul de cereale ucrainene ieftine a declanşat proteste din partea guvernelor, fermierilor şi camionagiilor din ţările vecine Ucrainei, precum Polonia şi Ungaria.

Comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a declarat marţi că Executivul comunitar urmează să prezinte o propunere pentru noua perioadă, până în luna iunie 2025, care va ţine cont de sensibilităţile sectoarelor agricole din ţările estice ale blocului comunitar.

Actualul aranjament include măsuri de salvgardare, dar acestea se aplică numai dacă întreaga piaţă UE este afectată.

„Analizăm cele mai bune modalităţi pentru a face asta, inclusiv posibilitatea de a avea măsuri de salvgardare, nu doar în cazul unor perturbări la nivelul întregii pieţe UE pe ansamblu, ci şi în cazul unor perturbări într-un singur stat membru sau în câteva state membre”, le-a spus Dombrovskis jurnaliştilor, înaintea unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Comerţului.

Comisarul european a precizat că Bruxelles-ul analizează modul în care să protejeze cele mai sensibile produse, adăugând că a discutat acest subiect cu miniştrii Agriculturii din Polonia şi Ungaria în ultimele 24 de ore.

Un diplomat european a precizat că planul Comisiei va permite statelor membre afectate să ia acţiuni rapid, pentru o perioadă iniţială de patru luni, cu condiţia unei evaluări din partea CE în decurs de trei săptămâni. De asemenea, Ucraina ar urma să fie încurajată să se alinieze mai mult cu standardele UE.

Anterior, ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a afirmat că intrările de cereale ieftine din Ucraina au „ruinat” pieţele din Europa Centrală.

„Am interzis importul de cereale şi anumite produse agricole din Ucraina. Am dori să menţinem această măsură. Am dori să revenim asupra acordului iniţial care era destinat să asigure tranzitul cerealelor ucrainene”, a spus Peter Szijjarto.

Până la data de 15 septembrie 2023, Comisia Europeană a permis unui grup de cinci state membre (Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia) să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

UE sprijină îmbunătăţirea cooperării dintre Ucraina şi Republica Moldova în ceea ce priveşte trecerea frontierei

Comisia Europeană, împreună cu Ucraina, Republica Moldova, România şi...
‹ adv ›

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, va veni în România în perioada 14 – 15 mai

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, va veni în România la începutul săptămânii viitoare, pentru o vizită de două...

CE: Comerţul agroalimentar al UE a început în forţă anul 2024 

Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns la...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole