Eurodeputaţii au dezbătut miercuri, în plenul Parlamentului European, problemele ridicate de agricultori în timpul protestelor din ultimele zile din întreaga Europă, cerând surse financiare suplimentare de la Comisia Europeană şi un dialog mai bun cu aceştia, precum şi o nouă politică agricolă comună.
Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat în plenul PE că „dezbaterea vine la momentul oportun şi este foarte necesară”.
El a spus că principala problemă pentru agricultori o reprezintă Rusia şi războiul său de agresiune împotriva Ucrainei şi efectele sale.
‹ adv ›
Janusz Wojciechowski a menţionat că fermierii au primit ajutoare în valoare de 9 miliarde de euro în ultimii doi ani, în contextul în care în 2021 doar 16% din exporturile agricole de pe piaţa europeană proveneau din Ucraina, iar în prezent această cantitate este de 50%.
Comisarul pentru agricultură a afirmat că un motiv de nemulţumire este tranziţia ecologică prevăzută de Politica Agricolă Comună.
În final, el a făcut apel la fermieri să nu permită ca diferenţele de opinie să producă dezbinare.
Eurodeputata Clara Aguilera, din grupul S&D, a subliniat rolul important pe care-l au agricultorii.
Ulrike Muller, din grupul Renew, a afirmat că în Germania au loc cele mai mari proteste ale agricultorilor din 2008.
Krzysztof Jurgiel, din grupul Europenilor Conservatori şi Reformişti, a spus că este nevoie de sume noi de la Comisia Europeană.
Eurodeputatul român Daniel Buda a afirmat că sectorul agricol din UE este astăzi afectat de inflaţie, secetă, inundaţii, lipsa forţei de muncă şi războiul din Ucraina.
Eurodeputatul Dacian Cioloş, din grupul Renew, a spus că cererile agricultorilor de bună credinţă sunt justificate.
Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a avut şi el o intervenţie critică faţă de comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.
Eurodeputatul Renew Vlad Gheorghe le-a cerut oamenilor care sunt în stradă să nu renunţe la proteste.
El li s-a adresat fermierilor şi le-a spus că sunt bani destui şi că sunt minţiţi când li se spune că nu sunt bani.
În ceea ce priveşte fondurile disponibile în prezent pentru agricultură, eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan, care este raportor pentru bugetul UE pe 2024, a declarat înainte de dezbatere că există o rezervă de 450 de milioane de euro în bugetul UE pe 2024 pentru acest capitol.
El a menţionat că în bugetul Uniunii Europene există încă o mică rezervă, care nu este alocată niciunui domeniu, care în cazuri de forţă majoră poate fi mobilizată.