Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a absorbit în acest an întreaga sumă alocată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru lucrări de corectare a torenţilor, respectiv 109,56 milioane de lei, potrivit datelor anunţate de directorul general al Romsilva, Daniel Nicolăescu.
În cadrul proiectului „Lucrări de corectarea torenţilor pentru reducerea riscurilor generate de viituri torenţiale în bazinetele amplasate în fondul forestier naţional administrat de RNP – Romsilva”, finanţat prin PNRR cu 109,56 milioane lei, fără TVA, opt lucrări sunt deja în execuţie, iar pentru alte zece obiective de investiţii sunt în desfăşurare procedurile de atribuire a lucrărilor.
Tot prin PNRR au fost întocmite proiecte pentru înscrierea a 20 de obiective de investiţii în cadrul subinvestiţiilor 1.2.A şi 1.2.B, care prevăd investiţii în dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere, respectiv investiţii în pepiniere şi tehnologii moderne de producere a puieţilor forestieri.
Potrivit sursei citate, documentaţiile pentru cele 20 de obiective de investiţii, pentru modernizarea pepinierelor silvice şi pentru finanţarea investiţiei în linii automatizate de producerea puieţilor forestieri, au trecut de etapa procedurilor de verificare, la nivelul autorităţii competente, iar în luna noiembrie au fost semnate primele două contracte cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru modernizarea a două pepiniere silvice.
De asemenea, Romsilva a avut la dispoziţie în acest an un buget de 120 de milioane de lei prin fondul de accesibilizare, iar din aceste fonduri au fost realizaţi 32,75 kilometri de noi drumuri forestiere şi reabilitaţi alţi 268,94 kilometri de drumuri forestiere.
Din fondurile proprii, administratorul pădurilor statului a alocat un buget pentru investiţii de 62 milioane de lei, 49,3 milioane de lei fiind orientaţi către achiziţia unor utilaje moderne de producţie, pentru creşterea gradului de mecanizare, iar alte fonduri au fost alocate pentru investiţii în pepinierele silvice, amenajări piscicole şi vânătoreşti sau centre de producţie.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.
Toate pădurile proprietatea publică a statului deţin certificarea managementului forestier la standarde internaţionale. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat.
Puteti verifica si posta ce prime si ce salarii au avut padurarii,drujbistii in anul 2023??Ca sa vedeti o sifonare a banilor de proportii epice!! In Olt cel putin…
Avand 4″cohones” ei iau si bonuri de vacanta de valoare peste DUBLU fata de bugetari..
Verificati si scrieti articol va rog!!