10.7 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleMolia pieliței fructelor - controlul în livezi ecologice

Molia pieliței fructelor – controlul în livezi ecologice

Molia pieliței fructelor, cunoscută și ca viermele pieliței fructelor sau Adoxophyes orana, provoacă pagube importante fructelor, deteriorând pielița, respectiv, afectând aspectul comercial al acestora.

Molia pieliței fructelor este un dăunător polifag, atacă atât sămânțoasele, cât și sâmburoasele. O larvă poate ataca mai multe fructe. Are două generații pe an, iernează omizile de vârsta a treia.

Cele mai semnificative daune cauzate de molia pieliței fructelor au loc toamna, cu puțin timp înainte de recoltare, când larvele care iernează se hrănesc cu fructe. Rănile produse în urma hrănirii pot servi ca o poartă de intrare pentru infecții secundare de diferiți patogeni (de ex. Monilinia spp.).

‹ adv ›

Relatăm în continuare recomandările BIOFRUITNET și FIBL pentru a regla infestarea cu A. orana în livezile ecologice. Pentru monitorizarea zborului sunt recomandate capcane cu feromoni.

Producătorii din UE utilizează preparate pe bază de virusul granulozei (de exemplu Capex) și preparate pe bază de Bacillus thuringiensis (Bt) pentru controlul moliei pieliței fructelor.

Deoarece metodele indicate adesea nu produc rezultate satisfăcătoare individual, reglarea A. orana se realizează printr-o combinație de organisme utile, în special preparate cu Bt, insecticide, confuzie, precum și dușmani naturali.

Recomandări practice în controlul moliei pieliței fructelor

În livezile ecologice pentru controlul direct și prevenirea atacului sunt utilizați diferiți feromoni și agenți pe bază de virusul granulozei & Bt:

  • Utilizarea difuzoarelor cu feromoni – dispozitiv combinat pentru a induce confuzie la molia mărului (C. pomonella) și molia pieliței fructelor.

Confuzia cu capcanele cu feromoni (de exemplu „Isomate CLR”) este posibilă după înflorire în plantațiile cu suprafața mai mare de 0,5 ha.

V-ar putea fi util și articolul Combaterea viermelui mărului (Cydia pomonella) prin metoda dezorientării în masă.

  • Bacillus thuringiensis: Bt este o bacterie producătoare de toxine; în livezile organice, este utilizată pentru a regla larvele. Cu cât sunt mai tinere omizile, cu atât mai mare este eficiența. La temperaturi mai joase de 15°C, procesul de hrănire al omizilor este încetinit, în consecință, fiind redusă și eficacitatea produsului.

Produsele pe bază de Bacillus thuringiensis nu sunt compatibile cu produse ce conțin cupru, piretrină.

  • Virusul granulozei (de exemplu, Capex): infectează țesutul adipos al larvelor astfel încât acestea rămân în viață până la ultimul stadiu larvar și se hrănesc în continuare, limitând astfel doar daunele cauzate de generația următoare; avantajos este că datorită longevității larvelor, majoritatea parazitoizilor pot să se dezvolte complet în larve.

Virusul are un efect pe termen relativ lung deoarece, după tratament, virusul granulozei persistă în plante. Ținând cont că este o substanță toxică de ingestie, trebuie să devină accesibili pentru larve, imediat după eclozare și înainte ca acestea să pătrundă în fructe.

Important! Virusul granulozei se descompune sub acțiunea razelor UV și, prin urmare, trebuie răspândit din nou după aproximativ 8 zile însorite (după recomandările FIBL).

FIBL recomandă tratamente cu virusul granulozei în combinație cu zahăr (5 kg/ha) la începutul înfloririi și 10−14 zile mai târziu.

  • Parazitoizi: Parazitoizii depind de nectar și polen pentru maturarea ouălor; în siturile cu un nivel ridicat de incidență ridicată de A. orana, apariția parazitoizilor poate fi promovată prin includerea plantelor cu flori.

Weblinks

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

La ce distanță se plantează cătina. Cum influențează recolta

Atunci când alegem distanța de plantare la cătină trebuie...
‹ adv ›

Acarianul roșu al pomilor și acarianul roșu comun – control

Acarianul roșu al pomilor (Panonychus ulmi) și acarianul roșu comun (Tetranychus urticae) sunt doi dăunători care pot produce pagube...

Când se fac tăierile la pomi toamna. Sfaturi

Tăierile la pomi sunt importante pentru sănătatea și productivitatea livezii. În sezonul rece, se efectuează tăierile în uscat, acestea...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole