Prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea, a atras atenţia conducerii Oficiului Fitosanitar că în cadrul acţiunilor de control desfăşurate pe parcursul anului în scopul determinării concentraţiilor de pesticide din produsele vegetale au fost prelevate prea puţine probe.
Inspectorii din cadrul Oficiului Fitosanitar Buzău au prelevat în perioada februarie – octombrie 2023 probe din legume, fructe şi cereale din producţia internă, în baza programului naţional de monitorizare a reziduurilor de pesticide.
Au fost prelevate în total 61 de probe de la tomate, usturoi, mere, cartofi, ardei capia, ceapă, salată, morcovi, pepeni, struguri, varză sau porumb. Totodată, în cadrul programului de minimis pentru susţinerea producţiei interne de tomate în spaţii protejate Oficiul Fitosanitar a prelevat 36 de probe de tomate de la beneficiarii programului.
În urma analizelor de laborator, au precizat reprezentanţii instituţiei, toate probele analizate au fost conforme pentru consumul populaţiei. Conducerea Prefecturii a atras atenţia că numărul probelor ridicate şi trimise spre analiză a fost mic ţinând cont de importanţa pe care o are siguranţa alimentară pentru consumatori.
Potrivit Oficiului Fitosanitar, probele prelevate au fost trimise către Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale Bucureşti din cadrul Autorităţii Naţionale Fitosanitare care a analizat 374 de substanţe active.