Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se menţine în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Oltenia, dar şi în anumite zone ale Moldovei, Transilvaniei, Banatului şi Crişanei, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 1 – 7 noiembrie 2023.
Sub aspect termic, în această perioadă se va menţine o vreme caldă în aproape toate regiunile agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 6 şi 23 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 12 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 11 şi 28 de grade Celsius, la nivelul întregii ţări, iar cea minimă va oscila între 0 – 18 grade Celsius în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va fi cuprinsă între 9 şi 22 de grade Celsius pe întreg teritoriul agricol, favorabilă parcurgerii primelor faze de vegetaţie la culturile de toamnă înfiinţate până în prezent.
Potrivit ANM, în perioada menţionată se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a ţării.
Rapiţa semănată în epoca optimă îşi va definitiva răsărirea (80-100%), plantele aflându-se predominant la formarea rozetei de frunze (3-6 frunze).
Speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului/coardelor, precum şi îngălbenirea/căderea fiziologică a frunzelor în majoritatea plantaţiilor, iar la soiurile pomicole de toamnă (măr, gutui) se va continua şi chiar finaliza recoltarea.
Specialiştii ANM precizează că, în general, lucrările agricole de sezon se vor efectua în condiţii relativ bune.
Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.