Peste 5.500 de fermieri din judeţul Olt înscrişi în programul pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate au solicitat deja Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) efectuarea vizitei de verificare în teren, deoarece se pregătesc de recoltare, a declarat marţi, directorul adjunct al instituţiei, Mihaela Luminiţa Mareş.
În judeţul Olt s-au înscris în acest program 7.149 de fermieri, care cultivă în spaţii protejate ardei, tomate, castraveţi, fasole verde, ceapă verde, spanac şi salată. Dacă vor îndeplini toate condiţiile prevăzute în program, legumicultorii vor beneficia de un ajutor de minimis de 1.000 de euro de beneficiar.
Valorificarea produselor a început pe 20 octombrie şi se încheie la finalul lunii ianuarie 2024, cei mai mulţi dintre legumicultorii din judeţ înscrişi în program cultivând ardei (71%) şi tomate (15%).
Înainte de începerea recoltării, fermierii înscrişi în program trebuie să notifice DAJ pentru efectuarea verificării în teren şi pentru a răspunde tuturor solicitărilor de verificări în teren, echipele DAJ Olt sunt ajutate de echipe de la APIA Gorj şi APIA Ilfov.
Dintre cele 5.500 de dosare în care au fost efectuate vizitele în teren, doar în patru cazuri nu au fost întrunite condiţiile de eligibilitate, din motive legate de suprafaţa cultivată mai mică şi de culturi neîngrijite astfel încât să poată asigura producţia prevăzută pentru ajutorul de minimis.
Mihaela Mareş a menţionat că fermierii sunt mulţumiţi de preţurile obţinute pentru legume în acest sezon.