9.6 C
București
vineri, 4 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleOlt: Peste 5.500 de fermieri înscrişi în programul pentru legume - pregătiţi...

Olt: Peste 5.500 de fermieri înscrişi în programul pentru legume – pregătiţi să recolteze

Peste 5.500 de fermieri din judeţul Olt înscrişi în programul pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate au solicitat deja Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) efectuarea vizitei de verificare în teren, deoarece se pregătesc de recoltare, a declarat marţi, directorul adjunct al instituţiei, Mihaela Luminiţa Mareş.

În judeţul Olt s-au înscris în acest program 7.149 de fermieri, care cultivă în spaţii protejate ardei, tomate, castraveţi, fasole verde, ceapă verde, spanac şi salată. Dacă vor îndeplini toate condiţiile prevăzute în program, legumicultorii vor beneficia de un ajutor de minimis de 1.000 de euro de beneficiar.

‹ adv ›

Valorificarea produselor a început pe 20 octombrie şi se încheie la finalul lunii ianuarie 2024, cei mai mulţi dintre legumicultorii din judeţ înscrişi în program cultivând ardei (71%) şi tomate (15%).

Înainte de începerea recoltării, fermierii înscrişi în program trebuie să notifice DAJ pentru efectuarea verificării în teren şi pentru a răspunde tuturor solicitărilor de verificări în teren, echipele DAJ Olt sunt ajutate de echipe de la APIA Gorj şi APIA Ilfov.

„În judeţul Olt sunt înscrişi 7.149 fermieri şi până acum au fost efectuate 5.500 de verificări în teren pentru confirmarea suprafeţelor, culturilor şi producţiei. Lucrăm cu 15 echipe în teren, ne ajută colegi de la APIA Gorj şi Ilfov, sunt localităţi în care avem şi 2-3 echipe, pentru că sunt multe solicitări. Şi în zilele următoare echipele de verificare vor fi în teren, primim în continuare notificări de la fermieri care se pregătesc de recoltare”, a spus Mihaela Luminiţa Mareş.

Dintre cele 5.500 de dosare în care au fost efectuate vizitele în teren, doar în patru cazuri nu au fost întrunite condiţiile de eligibilitate, din motive legate de suprafaţa cultivată mai mică şi de culturi neîngrijite astfel încât să poată asigura producţia prevăzută pentru ajutorul de minimis.

Mihaela Mareş a menţionat că fermierii sunt mulţumiţi de preţurile obţinute pentru legume în acest sezon.

„Dintre legumicultorii din judeţul Olt înscrişi în acest program, 71% au cultivat ardei, 15% au înfiinţat culturi de tomate şi ceilalţi au culturi de castraveţi, fasole verde, ceapă verde, spanac şi salată. Din discuţiile cu fermierii am înţeles că preţurile sunt bune acum la legume, ei sunt mulţumiţi” , a susţinut directorul adjunct al DAJ Olt. 

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Varza chinezească – de la răsad la recoltă

Deși varza chinezească este o cultură relativ ușor de...
‹ adv ›

Cum creștem răsad sănătos – sfaturi pentru începători

Creșterea răsadurilor de legume, chiar dacă la prima vedere pare o activitate simplă, necesită atenție pentru a pregăti tinerele...

7 legume perene care, odată cultivate, dau recolte mulți ani

Plantele multianuale sau perene care produc legume sunt apreciate din punct de vedere alimentar, dar și practic, deoarece pot...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole