17.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBrokerii estimează că Ucraina şi-a majorat exporturile de produse agroalimentare pe cale...

Brokerii estimează că Ucraina şi-a majorat exporturile de produse agroalimentare pe cale rutieră în septembrie

Ucraina, un mare producător agricol mondial care trebuie să îşi exporte recoltele consistente de cereale şi uleiuri vegetale, şi-a majorat livrările de produse agroalimentare pe cale rutieră în luna septembrie, estimează brokerii consultaţi miercuri de Reuters.

Firma Spike Brokers estimează că o cantitate de 514.000 tone de produse agricole a fost exportată de Ucraina cu camioanele în luna septembrie, comparativ cu 506.000 de tone în luna august.

„Aproximativ 35% din exporturile pe cale rutieră au trecut pe la graniţa cu Polonia şi aproximativ 25% din exporturi au trecut pe la graniţa cu România”, informează Spike Brokers într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Brokerii susţin că rapiţa, uleiul de floarea soarelui şi grâul au dominat exporturile ucrainene de produse agroalimentare în luna septembrie.

Firma de brokeraj estimează că volumul exporturilor ar putea creşte şi mai mult dacă autorităţile de la Varşovia vor deschide piaţa locală pentru produsele agroalimentare din Ucraina.

Relaţiile dintre Kiev şi Varşovia s-au deteriorat după ce partea poloneză a interzis importurile de produse agroalimentare din Ucraina, motivând decizia prin nevoia de a-i proteja pe fermierii polonezi, chiar dacă permit în continuare tranzitul produselor ucrainene prin Polonia în drum spre alte ţări.

Ucraina încearcă în continuare să ajungă la un acord cu autorităţile de la Varşovia în disputa cu privire la restricţiile la importuri, impuse de Guvernul polonez înainte de alegerile parlamentare din 15 octombrie.

Polonia şi alte state membre UE din Europa de Est, inclusiv România, nu sunt în mod obişnuit pieţe importante pentru cerealele din Ucraina, însă livrările spre aceste ţări au crescut semnificativ după ce blocada impusă de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră a lipsit Kievul de pieţele sale tradiţionale de export din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu.

„Eliminarea barierelor la importuri de către ţările est europene ar putea duce la o majorare a exporturilor de produse agroalimentare pe cale rutieră până la un milion de tone pe lună sau 12 milioane de tone pe an”, susţin brokerii consultaţi de Reuters.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Satu Mare: Percheziţii la un punct de lucru de unde s-ar fi intoxicat sute de familii de albine

Două percheziţii domiciliare au avut loc, vineri, în judeţul Satu Mare, în cazul sutelor de familii de albine care...

Patru operatori de cereale din Portul Constanța – amendaţi cu câte 15.000 lei pentru poluarea aerului

Patru operatori de cereale din Portul Constanţa au fost amendaţi cu câte 15.000 lei de Garda de Mediu pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole