19 C
București
joi, 2 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFlorin Barbu a anunțat o nouă metodă de acordare a ANT în...

Florin Barbu a anunțat o nouă metodă de acordare a ANT în zootehnie

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a vizitat vineri mai multe ferme din judeţul Timiş din sectorul zootehnic şi cel al agriculturii ecologice, care au accesat fonduri europene şi naţionale, a anunţat ministerul de resort într-o postare pe Facebook.

Primul obiectiv vizitat a fost compania Maxagro, o afacere de familie pornită în 1993, care, în timp, a devenit unul dintre cei mai mari operatori agricoli din România, ce integrează şi activităţi din alte domenii conexe. Astfel, doar în ultimii ani, compania a reuşit să readucă acasă mulţi români plecaţi în străinătate şi să le ofere locuri de muncă, alături de familii.

„După succesul înregistrat pe partea de agricultură, Maxagro a făcut un pas înainte, atât pentru a integra grupul în zootehnie, dar şi pentru a dezvolta regiunea. Cu 2.500 de vaci Holstein pentru lapte, prin muncă şi ambiţie, s-a reuşit crearea unei ferme care a generat producţie de lapte bio şi locuri de muncă în zona Gătaia, Timiş”, precizează MADR.

Florin Barbu i-a asigurat pe fermieri de susţinerea sa şi a MADR, astfel încât mărcile româneşti cu tradiţie să devină mai puternice şi mai prospere şi a prezentat fermierilor programele de sprijin ale MADR.

„În urma discuţiilor purtate cu crescătorii de bovine, am decis ca din 2024 să schimbăm modul în care se acordă ANT, care în prezent se dă pe cap de animal, astfel încât întreaga sumă de 77 de milioane de euro să fie acordată pe junincile oprite în fermă, pentru că mi-am propus să cresc efectivele de animale şi să subvenţionez doar vacile care sunt performante”, a spus Florin Barbu, în timpul vizitei la ferma timişeană.

Un al doilea obiectiv vizitat a fost ferma Forest and Biomass Romania (FBR), care integrează producţia de biomasă în activităţile agricole şi forestiere tradiţionale. Forest and Biomass România şi companiile afiliate acesteia deţin şi gestionează în vestul ţării 5.000 de hectare de pădure şi 5.000 de hectare de teren agricol care produc anual circa 50.000 de tone de biomasă, material lemnos şi produse agricole.

FBR construieşte un lanţ de aprovizionare cu biomasă echilibrat, integrat în operaţiunile forestiere şi agricole tradiţionale. Întregul model de afaceri se bazează pe gestionarea pădurilor şi a terenurilor agricole, resurse naturale esenţiale, fără a periclita importanţa ecologică şi economică a acestora pe termen lung.

Potrivit MADR, FBR a dezvoltat o competenţă unică în ceea ce priveşte plantaţiile de culturi energetice de biomasă prin testarea a peste 70 de soiuri de plante şi a multiple metode de plantare. Cu această ocazie, ministrul a purtat un dialog cu directorul companiei despre culturile bio-energetice, în mod special privind oportunităţile în aplicarea Pactului Ecologic European.

În finalul vizitei, ministrul Agriculturii s-a întâlnit şi cu fermierii din judeţ pentru a le afla problemele şi a găsi soluţii. În acest context, el i-a anunţat pe fermieri că pentru proiectele prin PNS, aflate în implementare, care trebuiau finalizate până la finalul anului 2023, atât pentru beneficiari publici, cât şi privaţi, perioada de finalizare a investiţiei va fi prelungită până în 31 decembrie 2025, pentru a evita dezangajarea fondurilor europene.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Au fost puse bazele unor proiecte majore de investiţii în zootehnie, în cadrul vizitelor în Qatar şi EAU

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor...
‹ adv ›

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) nu produce o creştere a...

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole