Râmele, ameninţate de agricultura intensivă, au o contribuţie semnificativă în producţia agricolă mondială, fiind responsabile pentru aproximativ 6,5% din producţia mondială de cereale, arată un studiu publicat marţi în revista Nature Communications, informează AFP.
„Contribuţia” râmelor este definită de cercetători drept procentajul din randamentul agricol care este posibil graţie aportului lor.
Rolul pozitiv al râmelor pentru sănătatea solului şi creşterea plantelor este binecunoscut având în vedere că galeriile râmelor permit infiltrarea apei, că participă la reciclarea nutrienţilor pentru hrănirea plantelor şi că ajută la producţia de hormoni care facilitează creşterea plantelor.
Însă, în studiul publicat marţi, cei trei cercetători americani au încercat pentru prima dată să cuantifice aportul râmelor la producţia agricolă. Potrivit cercetătorilor, contribuţia râmelor este mai importantă în ţările din emisfera sudică, contribuind cu până la 10% din producţia de cereale în Africa sub-sahariană şi cu 8% în America Latină şi Caraibe.
În concluzie, autorii sugerează că ar trebui încurajate practicile agricole ecologice care păstrează viaţa solurilor şi în special a râmelor, care sunt astăzi ameninţate de agricultura intensivă, care recurge masiv la chimie şi lucrări regulate.
Nu cumva poluează planeta?