Digitalizarea infrastructurii energetice este strâns legată de adopţia a cât mai multă energie verde, în contextul în care caracterul instabil al producţiei de energie regenerabilă aduce nişte provocări funcţionării reţelelor, consideră Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE) şi CEO al Adrem.
În opinia sa, pentru o producţie cât mai mare de energie verde trebuie găsită o modalitate de a gestiona reţelele astfel încât să fie admisă în primul rând energia regenerabilă, iar acest lucru nu se poate face fără a se ajunge la un nivel de digitalizare şi informatizare a funcţionării reţelelor.
El a adăugat că sunt şi alte metode de a creşte flexibilitatea infrastructurii energetice, respectiv prin softuri, poate chiar inteligenţă artificială, precum şi alte soluţii informatice care fac ca reţelele să poată să funcţioneze într-un mod inteligent, respectiv prin Smart Grid.
Acesta a făcut referire şi la contoarele inteligente şi a subliniat că încă există probleme în privinţa citirii din cauza infrastructurii de comunicaţii care transferă datele.