Datorită unei perioade relativ scurte de vegetație și exigențelor mai reduse față de condițiile de creștere, salata de grădină poate fi cultivată cu succes în culturile de toamnă și iarnă, în calitate de cultură secundară.
Salata în culturile de toamnă și iarnă se plantează în lunile august-septembrie și poate fi cultivată după mazăre verde, cartofi timpurii, fasole oloagă timpurie, castraveți timpurii.
După recoltarea acesteia, poate fi urmată primăvara de toate culturile care se instalează în luna mai (de exemplu tomate de vară și toamnă, ardei, vinete, castraveți, pepeni, rădăcinoase).
Cerințele salatei la cultivare, înființarea culturii
Salata crește la o temperatură optimă de 16-22°C, minimă de 4-5°C și maximă de 29°C. Plantele necălite reziste la înghețuri de -2..-3°C, iar soiurile de iarnă specializate la -16…-18°C.
Important! Alegeți soiuri recomandate pentru cultivarea de toamnă și iarnă pentru a obține recolte bune.
Este important să înlăturăm resturile vegetale, să realizăm o afânare la 8-10 cm, înainte de nivelare.
Modelarea solului se face cu câteva zile înaintea semănatului sau plantatului la culturile ce urmează să se înfiinţeze vara sau toamna.
Cu 10-12 zile înainte de înființarea culturii se combat buruienile cu ajutorul unui erbicid specific culturii sau realizând lucrarea solului.
Important! La erbicidarea terenului țineți cont de faptul că salata nu suportă erbicidele cu remanență îndelungată.
Umiditatea recomandată pe parcursul vegetației este de 70-80% din capacitatea de câmp. La semănat sau plantare se recomandă o irigare.
Dacă planificați înființarea culturii prin răsaduri, acestea se seamănă la începutul lunii august (cultura de toamnă) sau începutul lunii septembrie (cultura de iarnă și recoltare în primăvară). De obicei, acestea sunt gata pentru plantare în 35-40 de zile.
Dacă planificați înființarea culturii prin semănat direct, semințele de salată se seamănă în perioada 15-25 august (cultura de toamnă) și 1-15 septembrie (cultura de iarnă).
Important! Temperaturile de peste 20°C în perioada de germinare și răsărire a pantelor de salată pot afecta puternic procentul de răsărire sau prelungi perioada de răsărire.
Motiv din care, este recomandată înființarea culturii prin răsaduri și amplasarea lădițelor în locuri unde poate fi satisfăcută această cerință (temperaturi sub 20°C, umiditatea relativă a aerului de 100% și întuneric timp de 2-3 zile până la răsărire vor stimula germinarea).
Adâncimea de semănat a semințelor de salată este de 1-1,5 cm pe soluri compacte și 1,5-2 cm pe soluri mijlocii sau ușoare. Se recomandă o densitate de 10-12 plante/m2.
Important! Nu adânciți prea mult semințele, acestea au putere redusă de străbatere a stratului de sol.
Distanța de plantare sau semănat a salatei
În general, la salată se recomandă o distanță între rânduri de 50 cm, iar între plante pe rând de 20 cm, minim 15 cm. Mai sunt utilizate schemele:
- pe suprafețe mici: 50+25+25+25+25 cm între rânduri x 20-25 cm e rând;
- pe suprafețe mari: 66+28+28+28 cm (straturi de 150 cm) x 25-30 cm;
Îngrijirea culturii de salată
După plantare se completează golurile apărute sau se răresc plantulele (când acestea au 2-3 frunze, apoi la 4-5 frunze la distanța definitivă).
După a doua rărire la cultura cultivată prin semănat direct se poate realiza o fertilizare cu îngrășăminte (în condiții de suprafețe mici puteți opta pentru îngrășăminte organice disponibile în magazinele de profil).
Pe parcursul perioadei de vegetație se fac prașile manuale sau lucrări pentru înlăturarea buruienilor.
Dacă iernile sunt reci, fără zăpadă, la cultura de salată de iarnă se optează pentru acoperirea culturii cu agril sau paie, frunze (pe suprafețe mici).
Culturile de iarnă pot fi protejate și cu tunele joase.
La salată de iarnă la desprimăvărare se face o fertilizare cu îngrășăminte complexe.
Combaterea bolilor la salată
Bolile și dăunătorii se combat prin tratamente foliare și de sol. Bolile cele mai frecvente de care poate fi atacată cultura de salată sunt mana, făinarea, diferite pătări și putregaiuri.
Pentru combaterea bolilor ar fi recomandat să optați pentru produse cu impact redus asupra mediului.
Pentru combaterea bolilor sunt omologate produse ce conțin: Cupru – eficient în controlul bolilor cum ar fi mana, pătarea pustulară, pătarea bacteriană a frunzelor (Cuprofix Ultra 1,4-1,8 kg/ha, Cuproxat Flowable 53 ml/100 mp).
Sulf (Flosul 7,5 l/ha), COS-OGA (Fytosave 2 l/ha), Ulei de portocale – eficiente în controlul făinării (Limocide 3 l/ha).
Bacillus subtilis tulpina QST 713 pentru combaterea putregaiului uscat al coletului Rhizoctonia solani (Serenade ASO 5,0 L/ha se aplica la BBCH 00-13).
Difenoconazol – eficient în controlul putregaiurilor (Dagonis 2 l/ha). Azoxistrobin – eficient în controlul de Mană, făinare, putregai cenușiu, putregai alb, căderea plantelor, alternarioza și alte boli (Amistar 0,75-1,0 L/ha, Chamane 1 l/ha, Fulial 0,75-1 l/ha), Fludioxonil – eficient în controlul putregaiurilor (Switch 62,5 WG 0,6 kg/ha) și altele.
În scopul prevenirii bolilor, este necesar să respectați regulile de rotație a culturilor, să tăiați frunzele afectate și căpățânile la timp, iar la sfârșitul sezonului de vegetație, asigurați-vă că îndepărtați toate resturile de plante și le compostați.