Proiectul de HG pentru aprobarea Programului pentru şcoli în perioada 2023-2029 şi a bugetului aferent anului şcolar 2023-2024 a fost postat în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Conform sursei citate, componenta produselor de panificaţie este susţinută numai din bugetul naţional.
Valoarea totală a programului pentru anul şcolar 2023-2024 este de 742,61 milioane lei (150,03 milioane euro), din care ajutor financiar din partea Uniunii Europene – 86,52 milioane lei (17,48 milioane euro), 6,17 milioane euro pentru fructe şi legume şi 11,3 milioane euro pentru laptele şi produse lactate.
Ajutorul financiar naţional se ridică la 656,09 milioane lei (132,55 milioane euro).
Potrivit MADR, bugetul total de 742,61 milioane lei se utilizează după cum urmează: 94,78 milioane lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 37,61 milioane lei pentru derularea măsurilor educative aferente, 361,13 milioane lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf, 37,61 milioane lei pentru derularea măsurilor educative aferente şi 211,47 milioane lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie, exclusiv de la bugetul de stat.
Conform datelor Ministerului Educaţiei, 1.880.615 preşcolari şi elevi vor beneficia de produsele distribuite prin Program, începând cu anul şcolar 2023-2024.
Principalele reglementări ale proiectului de act normativ vizează realizarea cumulată a următoarelor măsuri, respectiv acordarea gratuită pentru preşcolarii din grădiniţele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate, pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial de stat şi particular, precum şi pentru preşcolarii şi elevii incluşi în educaţia incluzivă, de fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate, de produse de panificaţie în limita unei valori zilnice/preşcolar/elev.
Totodată, se are în vedere finanţarea măsurilor educative care însoţesc distribuţia fructelor, legumelor, a laptelui şi a produselor lactate. Limita valorică zilnică/preşcolar/elev, în valoare de 0,70 lei pentru porţia de fructe şi legume, 1,11 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 0,65 lei pentru porţia de produse de panificaţie.
Potrivit MADR, se are în vedere acordarea gratuită unui preşcolar/elev, pe parcursul săptămânii, 2 porţii de fructe şi/sau legume, 3 porţii de lapte, 2 porţii de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie, cu încadrarea în sumele alocate cu aceste destinaţii.
De asemenea, se are în vedere distribuirea unor cantităţi de mere, pere, struguri de masă, prune, morcovi, păstârnac, ţelină de rădăcină, sfeclă roşie, ardei graşi şi castraveţi, în porţii de cel puţin 150 grame pentru fructe şi cel puţin 200 grame de legume, inclusiv legume sub formă de amestec.
În document se precizează conţinutul porţiei de lapte şi de produse lactate, care cuprinde lapte de consum fără adaos de lapte praf, respectiv lapte pasteurizat sau UHT, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, fără adaos de cacao.
Pe listă mai sunt trecute produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf: iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, fără adaos de fructe, fără adaos de cacao.
Totodată, porţia de lapte distribuită are 200 ml, iar porţia de produse lactate distribuită are 125 grame, ambele cu un conţinut de minimum 3,2% proteine şi de minimum 1,8% grăsime. Porţia de produse lactate conţine cel puţin 90% din greutate lapte tratat termic.
Potrivit documentului, porţia de produse de panificaţie are 80 de grame, indiferent de tipul produsului distribuit.
De asemenea, elevii cu intoleranţă la gluten/lactoză şi/sau la orice alt ingredient şi/sau compus şi/sau la orice produs distribuit vor putea beneficia de produse adecvate situaţiei lor.
Totodată, pentru asigurarea diversităţii distribuţiei produselor oferite în cadrul Programului, proiectul de act normativ stabileşte distribuirea într-un an şcolar de către autorităţile contractante a cel puţin două fructe/legume şi a cel puţin două produse lactate din cele stabilite în anexa nr 1 la prezenta hotărâre.
Tot pentru asigurarea diversităţii, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau un baton.