17.1 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleArad: Numărul tranzacţiilor cu terenuri agricole în scădere cu 37%, dar preţurile...

Arad: Numărul tranzacţiilor cu terenuri agricole în scădere cu 37%, dar preţurile se menţin

Numărul tranzacţiilor cu terenuri agricole înregistrate în perioada ianuarie – aprilie 2023 a scăzut cu 37% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă preţurile se menţin, fiind înregistrate şi câteva oferte de vânzare cu preţuri record, de până la 26.000 de euro pe hectar.

Şeful Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Arad, Ioan Martin, a declarat joi, că în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie au fost înregistrate la sediul instituţiei 1.278 de oferte de vânzare terenuri agricole, faţă de 2.026 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Preţul de vânzare s-a menţinut la o medie de 7.000 de euro hectarul, fiind mai scump terenul din zona de şes, care se vinde cu 12.000 de euro hectarul, şi mai ieftin cel din zona de deal, care se vinde cu circa 3.000 de euro.

Totuşi, conform ofertelor de vânzare, au fost înregistrate unele recorduri la preţurile din zona de şes. Lângă oraşul Pecica şi aproape de autostrada A1, un vânzător cere 26.000 de euro pe hectar, tranzacţie care încă nu s-a finalizat. O tranzacţie încheiată arată însă un preţ plătit de 14.000 de euro pe hectar, tot în zona Pecica.

„Putem spune că zona Pecica – Nădlac este cea mai scumpă din judeţ pentru că terenurile agricole de acolo sunt foarte productive şi există o infrastructură bună”, a spus directorul DAJ Arad.

Alte zone în care preţul unui hectar este ridicat şi ajunge la 13.000 de euro sunt Curtici, Sântana şi Chişineu-Criş.

Cu privire la numărul tranzacţiilor în scădere, şeful DAJ consideră că trendul se va menţine în următorii ani.

„Vor fi tot mai puţine tranzacţii cu terenuri agricole pentru că în anii anteriori s-au vândut foarte multe. Mulţi proprietari de suprafeţe mici au vândut unor asociaţii sau cooperative, s-au format exploataţii mari care sunt rentabile. Cei care vor mai vinde vor fi, în general, tot proprietari de suprafeţe mici, pentru care exploatarea poate să nu fie atât de rentabilă”, a spus Ioan Martin.

În tot anul 2022, DAJ Arad a înregistrat 5.147 oferte de vânzare terenuri agricole, dar se aşteaptă ca în 2023 numărul să fie mult mai mic.

Cele mai multe oferte de vânzare au fost înregistrate la DAJ Arad în 2016 şi 2017, în total aproximativ 16.000.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Buzău: 297 lei/m2 – cel mai mare preţ de vânzare al unui teren agricol extravilan în 2023

În anul 2023 au fost vândute în judeţul Buzău terenuri agricole în suprafaţă de aproximativ 4.000 de hectare, cel...

Arad: Numărul tranzancţiilor cu terenuri agricole a scăzut cu 25%, iar preţul maxim a fost de 30.000 de euro/ha

Numărul tranzacţiilor cu terenuri agricole din judeţul Arad a scăzut cu 25% în ultimul an, în timp ce preţurile...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole